Bokgeografi – Ryssland

Denna gång ska vi till Ryssland i Lindas Bokgeografi.

Som vanligt vill hon att vi:

 1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
 2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
 3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Och det är minsann inga lätta prov hon sätter oss på. Ryssland är inte direkt ett land som jag förknippar med litteratur. I alla fall inte litteratur i min smak men jag ska nog kunna knåpa ihop två av tre svar trots allt.

1. Jag har redan skrivit om den sanna berättelsen om den ryske massmördaren Andrei Chikatilo och mer tänker jag egentligen inte orda om det.

2. Den här frågan måste jag tyvärr säga pass på. Jag har absolut noll koll på ryska författare, varken de som bor kvar i landet och/eller de som har emigrerat därifrån. Om någon av er vet av någon läsvärd rysk deckarförfattare så får ni gärna säga till.

3. Eftersom jag håller på att läsa litteraturvetenskap nu så måste jag svara Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. En bok som jag egentligen fasar för att läsa eftersom jag har hört att den är extremt seg, långtråkig och något av en tegelsten. Men jag försöker hålla en optimistiskt attityd.

Comments

 1. Annars är Anteckningar från källarhålet både bra och tunn om man ska ge sig på Dostojevskij. Deckarförfattare går jag bet på tyvärr.

  • Tack för tipset, men tyvärr tror jag inte att min lärare blir så imponerad om jag läser den i stället för Brott och straff 🙂
   Men det hindrar ju inte att jag läser den för mitt egna höga nöjes skull.

   • Just nöjesläsning är kanske inte det man hinner med när man läser litteraturvetenskap. Tryck du i dig några deckare om du har tid över! 🙂

    • Jag har alltid tid över för nöjesläsning eftersom jag alltid läser böcker av eget val när jag har gått och lagt mig 🙂

Speak Your Mind

*