En släng av frustration på biblioteket

I dag hängde jag mer eller mindre på låset till mitt bibliotek och jag var fullt på det klara med vad jag skulle låna:

Johan Theorin
Skumtimmen
Nattfåk
Blodläge

Lee Child
Det ögat inte ser

Elena Forbes
Smärtans sjöjungfru

Sist men inte minst tyckte jag det var på sin plats med en omläsning av Mark Billinghams Sömntuta. Jag kammade noll då samtliga titlar var utlånade. När den första frustrationen hade lagt sig var det bara att plocka fram plan B: planlöst irrande bland hyllorna i hopp om att slippa gå hem tomhänt. Det har i och för sig aldrig hänt men som någon klok människa en gång sa så finns det en första gång för allting.

Efter några minuter hittade jag 36 dagar (Candlemoth)av R.J. Ellory – han som vann årets Theakston Crime Novel of the Year Award. Naturligtvis kunde jag inte låta den boken stå kvar på hyllan och skräpa. Hans namn är mig fullständigt främmande men eftersom han snuvade författare som Ian Rankin, Peter James, Elly Griffiths, och Mark Billingham på priset så måste han ju helt enkelt vara en författare väl värd att läsas.

Fylld av mersmak efter Michael Connellys Blodspår föll ögonen på Gatans lag som jag är säker på kommer att bli en hit.

För en gångs skull valde jag en bok ”by its cover”. Vass egg av Gillian Flynn är en psykologisk thriller och det var något med rakbladet samt Stephen Kings vitsord som väckte intresset och baksidestexten fällde avgörandet. Att läsa en psykologisk deckare är som att spela på lotteri: de är antingen väldigt bra eller så är de väldigt dåliga. Vad som stämmer in på den här boken lär visa sig inom några veckor.

Sist men inte minst blev det en biografi vilket är en genre som jag normalt sett endast i undantagsfall läser. Sist var det Mig äger ingen av Åsa Linderborg och den tror jag ingen kan låta bli att beröras av. Denna gång föll valet på Maskrosungen av Sandra Gustafsson vars blogg jag började följa för en tid sedan. Kritikerna öser lovord över henne och hennes böcker och det är framför allt hennes språk som lyfts fram. Det kan en språkidiot som jag inte motstå.

Tja, frustrationen kom, vände och försvann och besöket blev inte så illa ändå.

Comments

 1. himla optimistiskt av dig och tro att Blodläge skulle vara ledig:-) Jag står som nummer 34 i kö på mitt bibliotek…

  • Jag hade hoppats att åtminstone den första boken av Theorin skulle finnas inne då det är ett bra tag sedan den kom ut 🙂
   Så lång kö som 34 stycken tror jag dock aldrig skulle förekomma på mitt bibliotek…

 2. Förstår att du blev frustrerad.Jobbigt när man har ställt in sig på att läsa nåt o det inte finns. Jag är lite smalare när det gäller deckare men lånar o läser en del periodvis på biblan också.Jag har arbetat utomlands några år med engelska som arbetsspråk o kan därför läsa deckare på engelska.så oftast blir det sådana när jag lånar.
  Jag gillar Johan Theoirins böcker.Har läst två men inte Blodläge.Jag skall testa Gillian Flynn!
  🙂

  • Utbudet av engelska deckare på mitt lokala bibliotek är tyvärr uruselt så vill jag läsa sådana böcker får jag helt enkelt beställa själv. Nu väntar jag på min beställning av In the Dark av Billingham som är en fristående thriller. Den borde komma senast i morgon och så har jag beställt From the Dead av samma författare som är den nya Tom Thorne thrillern. Nu håller jag dessutom på att läsa Lost River av Stephen Booth .. mycket engelsk blev det helt plötsligt 🙂

 3. Åh vad kul att Gillian Flynn har blivit översatt till svenska! Jag har läst hennes båda och tycker mycket om! Här har jag skrivit om Sharp Objects, om du är nyfiken: http://frue.bloggsida.se/bocker/otackt-bra
  Det låter ju inte som om du gick miste om så mycket, trots att de du ville låna inte fanns inne. Den där Ellroy låter ju onekligen intressant för en som håller både Rankin och Grifftihs högt…

  • Efter att ha läst din recension om Gillian Flynn så har jag bestämt mig för att flytta upp den i läskön (har även skrivit en kommentar om detta på din blogg). Jag gillar bra psykologiska deckare, tyvärr är det inte alla som lyckas leverera till 100% men här finns det hopp.

   Nej, jag känner mig ändå rätt nöjd med mina boklån trots att det inte alls blev som jag hade tänkt mig 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: