För evigt dömd av Harlan Coben [Recension]

Harlan Coben är en amerikansk som blandar och ger: En del böcker är rysligt spännande och tempofyllda (t.ex. Försvunnenmedan andra är riktiga sömnpiller (t.ex. Borta för alltid). Man vet helt enkelt inte vad man får när man står med en ny av Coben i händerna.

Jag blev oerhört lättad när jag insåg att För evigt dömd skulle sälla sig till en av de bättre och jag hade i ärlighetens namn svårt att slita mig från den här historien som innehåller såväl pedofili och ett snabbt tempo som internets baksidor och journalistik. Allt i en salig men ack så intressant blandning.

De finns å huvudkaraktärer: tv-reportern Wendy Tynes och den misstänkte pedofilen Dan Mercer som tros ha rövat bort och mördat en ung flicka. Tynes tvekar inte att ta till minst sagt kontroversiella metoder för att fånga honom i en fälla som han inte kan ta sig ur. Fallet tas upp i rätten, men bristen på bevis gör att Mercer åter blir en fri man. De allvarliga anklagelserna gör dock att han för alltid kommer att vara evigt dömd, och omständigheter gör så att Tynes övertygelse börjar vackla. Men till vilken nytta?

Det är inte ofta som jag sträckläser böcker, framför allt inte om jag har andra saker som borde få förtur, men det gick helt enkelt inte att slita sig från För evigt dömd då den innehåller så många saker som jag värdesätter i en bok: ett högt tempo, intressanta karaktärer, en spännande intrig och inte minst en minst sagt oväntad avslutning.

Många författare har försökt sig på att väva in internets för- och nackdelar på ett mer eller mindre naturligt sätt i sina intriger, men få har lyckats lika bra som Coben har gjort här. Det är direkt skrämmande att ett enda blogginlägg eller en enda liten kommentar kan förstöra så mycket för en enskild människa, utan att någon egentligen kan ställas till svars för det. Och det här är tyvärr inte bara någonting som händer i fiktionens värld utan man läser titt som tätt i tidningarna och/eller på t.ex. hur lätt det är att kränka människor på .

Om du är sugen på att läsa något av Harlan Coben så kan jag varmt rekommendera den här helt fristående boken. Därmed önskar jag dig en trevlig och jag ser fram emot att läsa dina kring den.

Lyssna på Harlan Cobens egna tankar kring boken Caught:

Andra om För evigt dömd.

Bokfakta:

Författare: Harlan Coben
Titel: För evigt dömd
Originalets titel: Caught
Utgivningsår: 2011
Förlag: Forum
Format: Inbunden
Översättare: Jan Malmsjö
Antal sidor: 331
Källa:
Intresse: ,
Betyg [Rating:4/]

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: