Globish är det nya i språkväg

Det finns två saker jag tycker är extremt pinsamt: att höra inslag i radio/tv där arjeplogare deltar samt att lyssna på människor som ännu inte har men som borde ha vuxit ur "skol"engelskan eller vad jag nu ska kalla det.

Sist jag hörde det sistnämnda var under fotbolls-VM där coacher som t.ex. Sven-Göran Eriksson, som med anledning av sin tid i England, verkligen borde kunna prata åtminstone något så när flytande engelska. Ett annat skrämmande exempel är hans kollega eller kanske snarare hans konkurrent Lars Lagerbäck som med sin rutin inom fotbollsvärlden borde kunna uttrycka sig bättre än att säga "we had a talk"… åh, jag ryser bara vid tanken på denna oerhört pinsamma mening och den var ändå bara en bland väldigt många …

Kristian Ekenberg på arbetarbladet slår huvudet på spiken när han skrivet att "dålig engelska är en av våra få dödssynder" och den som står i fokus för det resonemanget är ingen mindre än "BP-chefen Carl-Henric Svanberg [som] pratade engelska med med Barack Obama som om han var en karaktär ur ”Sällskapsresan””. Vilken sagolik tur att jag inte ser på nyheterna för jag hade förmodligen fallit död ner på marken om jag hade hört "Stig-Helmer" i en nyhetssändning.

Räddningen för de som inte har vuxit ur skoluniformen ännu är globish som enligt Robert McCrum är ”den världsomspännande dialekten för det tredje millenniet”. Det hela går kort sagt ut på att "man ska nöja “sig […] med en basal nivå, med eget uttal, som räcker för att göra sig förstådd och skaka hand på en affärsuppgörelse.” Hemska tanke!

Jag vet inte vad ni anser om det hela, men jag ställer i alla fall något högre krav än så, i alla fall på mig själv. Jag pratar inte flytande engelska (jag är så primitiv att jag anser att man inte kan prata ett språk flytande i ordets rätta bemärkelse om man inte har bott i ett land i ex antal år) men jag skulle aldrig komma på tanken att i dag uttrycka mig så som jag gjorde när jag för första gången kom i kontakt med en engelska bok.

I artikeln nämner Ekenberg även Lena som vann Eurovision Song Contest, och jag kan inte för mitt liv begripa hur hon kunde lyckas med det konststycket… kan ni?

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: