Recension: Andelen av George Pelecanos

Table of Contents

andelen vet inte hur många gånger jag har hört George Pelecanos namn utan att egentligen lägga det på minnet. Ej heller har fäst mig särskilt mycket vid de artiklar jag har läst om honom. Han har med andra bara flutit omkring obemärkt i mitt medvetande. När Modernista uppmärksammade mig på att de skulle ge ut den första delen i en ny serie tänkte jag att stunden hade kommit för att bekanta mig med Pelecanos på allvar.

Han är känd för att hårdkokta i den så kallade Noir-traditionen, men med Andelen verkar han ha frångått sina principer. Den är varken särskilt fartfylld eller händelserik, och om det inte hade varit för att den onekligen är annorlunda hade förmodligen ryckt på axlarna och gått vidare mot nya mål.

I Andelen får vi möta som försörjer sig på att återta stöldgods, och han håller sig på sin kant så länge han får sin andel om fyrtio procent. Men så får han ett uppdrag av en knarkboss och då börjar saker och ting gå snett.

När man läser så många som gör är det svårt att bli överraskad, men det blev jag faktiskt av den här. Intrigen liknar ingenting jag har läst tidigare, och även visar upp helt nya sidor av en karaktär i den här typen av böcker. Sånt gillas, men i ärlighetens namn är inte alltigenom förtjust i Lucas kvinnosyn. Jag trodde aldrig att jag skulle ta dessa i min mun, eftersom jag knappt lägger märke till sådana saker, men antingen var jag extra mottaglig när jag läste boken, eller så har Pelecanos hittat ett nytt sätt att förmedla sådana här karaktärsdrag på som kickade igång mina horn i pannan. Vad det nu än berodde på så kände jag en längtan efter att få läxa upp Lucas med jämna mellanrum, men nu när det har gått ett par veckor sedan jag läste boken har jag förlåtit honom.

Enligt Stephen King är George Pelecanos ”kanske den bästa nu levande kriminalförfattaren”. Så långt vill absolut inte sträcka mig men jag kan mycket väl tänka mig att fler delar i om Spero Lucas.

Bokfakta:

Författare: George Pelecanos
Titel:  Andelen
Originalets titel: The Cut
Utgivningsår: 2012
Förlag:  Modernista
Översättare: Hans Berggren
Antal sidor: 242
Källa: Förlaget
Serie: Spero Lucas (del 1)
Betyg [Rating:3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
%d bloggare gillar detta: