Recension: Erövraren av Dan Buthler & Dag Öhrlund

erovrarenFörsta gången jag träffade på psykopaten Christopher Silfverbielke var i Återvändaren, och även om jag tyckte att han var en spännande karaktär tappade han i trovärdighet ju längre in i boken jag kom.

Så träffade jag på honom igen i Uppgörelsen och där skrämde han nästan livet ur mig, men samtidigt var jag så fascinerad över honom att jag blev så glad när slutet öppnade för en fortsättning av tvisten mellan Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt.

Nu har jag läst Erövraren av författarduon Dan Buthler och Dag Öhrlund och ärligt talat förstår jag inte poängen med den. Visst, Silfverbielke är lika genomjävlig som han alltid har varit, men sedan han på sitt sadistiska vis lyckades bli frigiven från den slutna psykiatriska vården ger han sig ut på ett korståg som han själv refererar till som ”Planen”. Vad planen går ut på är det bara Silfverbielke som vet och hur väl han lyckas genomföra den tar han med sig till nästa bok.

Klart står dock att han har tänkt göra någon slags karriär inom politiken där han ska hjälpa sitt parti att ”kämpa för de svaga i samhället, för trygghet åt barn och äldre, kämpa för att [de] ska hitta tillbaka till de trygga familjevärderingarna [som en gång fanns] i Sverige.” (s.70) Jag kan inte annat än att skratta åt eländet, men oavsett vad han har tänkt åstadkomma inom partiet så drar han in sin syster Anna i sin djävulska plan vare sig hon vill eller inte.

Anna ja, hon själv håller på att skriva manus till en vodkabok samtidigt som hon bestämmer sig för att starta flyktingförläggningar runt om i Sverige, och hon är helt övertygad om att Christopher ska bli glad över tilltaget. Jag vet inte hur hon tänkte där, men jag har en känsla av att detta inte kommer att sluta väl  för Annas del.

Som jag har sagt tidigare är Christopher Silfverbielke en spännande karaktär, men att bygga upp en hel bok enbart på honom blir för mycket galenskap till och med för mig som gillar fartfyllda, blodiga intriger. Jag är helt övertygad om att Erövraren skulle ha mått bra av en jämnare fördelning mellan det goda och det onda, men för att det ska fungera måste Buthler & Öhrlund släppa in Jacob Colt och Linda Schecker i matchen igen.

Den fortsatta fighten mellan Jacob Colt och Silfverbielke uteblev med andra ord, eftersom Colt bara dyker upp i något enstaka kapitel. Detsamma gäller Linda Schecker och även om jag tycker det är tråkigt får jag väl skylla mig själv när jag inte kan låta bli att ha för höga förväntningar på böcker jag har sett fram emot att läsa.

Bokfakta:

Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Titel: Erövraren
Utgivningsår: 2014
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 351
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman, psykopati
Serie: Christopher Silfverbielke (del 5)

Comments

  1. Jag har faktiskt gett upp den här serien nu. Tog mig bara precis igenom Återvändaren och insåg att nu räcker det 🙂
    Monika recently posted..Dag 25: En karaktär som jag kan relatera mig själv till

  2. Är så nyfiken på att läsa något av Buthler och Öhrlund.
    Lena recently posted..Bokbloggsjerka 17 – 20 oktober

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: