Recension: Handel med döden av Simon Kernick

Handel med dödenFörfattare: Simon Kernick
Originaltitel: The Business of Dying
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bra Böcker AB
Antal sidor: 351

[Rating: 2.5/5]

Sammanfattning

Huvudpersonen heter Dennis Milne. Han är en polis med ett ovanligt extraknäck: att straffa kriminella. Boken börjar med att Milne är ute på ett uppdrag där han ska döda tre korrupta män. Något går emellertid snett! De förmodade knarklangarna visade sig i stället vara tre helt oskyldiga personer. Dessutom finns det ett vittne till dådet.
Dagen efter hittas den 18-åriga Miriam Fox mördad. Hon har fått halsen avskuren och Milne får i uppdrag att delta i utredningen. Det leder till en desperat kamp för Milne: inte nog med att han måste försöka hitta den som mördade Fox, han måste dessutom kämpa med näbbar och klor för att hålla sig undan lagens långa arm. Samtidigt som utredningen av Fox död avslöjar en fasanfull sanning dras nätet långsamt åt omkring Milne. Snart ser han bara en enda utväg: Flykt.

Mina tankar

I vanlig ordning har jag läst Kernicks böcker i fel ordning. Jag började med En bra dag att dö för att sedan ta mig an Kernicks debutbok Handel med döden. Böckerna liknar varandra både i stil och handling, men jag måste erkänna att jag tycker att den här boken är snäppet bättre än uppföljaren. Tempot är högt, dialogen är rapp och historien innehåller en hel del samhällskritik mot  knark och prostitution.
Liksom i uppföljaren finns det vissa saker som saknar trovärdighet: jag har fortfarande inte fått en övertygande förklaring om varför en till synes hederlig polisman helt plötsligt tar ett extra knäck som massmördare. Den enda förklaring man får är att han bara dödar sådana som förtjänar det. Det är en alldeles för vag förklaring för att jag ska köpa den rakt av. Även i denna bok slåss han mot flera män samtidigt och som den hjälte han är går han segrande ur striderna. Jag köper det bättre den här gången, men bara för att han får betydligt fler blessyrer än vad han fick i uppföljaren.

Det finns en sak som retar mig otroligt mycket: i bokens uppföljare får man följa med Milnes jakt på den som dödade hans partner Asif Malik. Jag hade förväntat mig att få reda på mer om den händelsen i Handel med döden. Ack vad jag bedrog mig: inte med ett ord nämns det att han har blivit mördad. I själva verket är han högst levande i alla partier där han medverkar. I rimlighetens namn bör det vara något som jag har missat, för jag kan inte tro att Kernick, eller någon annan författare, skulle göra ett så fatalt misstag, eller?

Comments

 1. Men såklart att det inte nämns att han blir mördad eftersom han inte blir det förens precis innan andra boken. I en bra dag att dö hade milnes dött bara för en månad sedan, handel med döden utspelar sig långt innan milnes död.

  • Är Milne död? Det hade jag inte en aning om men om så vore så är jag lika glad för det. Hur som helst så är det inte honom jag hade i tankarna när jag skrev inlägget utan hans partner Asif Malik vars mördare Milne jagar i bok nummer två. I vilket fall som helst återuppstår denna Asif Malik i bok fyra och där finns inte ett spår av Milne, i alla fall inte vad jag vet för jag klarar inte av att läsa böcker där en huvudkaraktär dör för att sedan vara högst levande några böcker senare.

 2. Rose-Marie says

  Hej Annika

  Vilken intressantblogg du har här. Mycket att läsa. För några år sen var ajg inne på din förra blogg o läste mycket. Nu har jag (kanske)tagit upp min blogg igen. Det är så roligt med böcker så jag tror jag mest kommer att skriva om det.
  Rose-Maire

  • Hej!
   Så kul att du hittade åt mig här där jag numera huserar. Jag har nog tänkt på dig må du tro.
   Hoppas verkligen att du hittar tillbaka till bloggandet igen 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: