Recension: I terrorns skugga av Val McDermid

Författare: Val McDermid
Titel: I terrorns skugga
Originalets titel: Hostage to Murder
Utgivningsår: 2006
Förlag: Alfabeta
Översättare: Lena Karlin
Antal sidor: 297
Källa: Bibliotek
Intresse: Spänningsroman, journalistik

Betyg [Rating: 2/5]

I terrorns skugga är den sjätte och såvitt jag förstår hittills den enda boken i serien om journalisten Lindsay Gordon som finns översatt till svenska.

Nämnda Gordon har tillsammans med sin fru Sophie återvänt till Glasgow efter att ha tillbringat flera år i Kalifornien. Sophie blir direkt erbjuden professuren i obstetrik vid Glasgows universitet medan Lindsay får vänja sig vid arbetslösheten. Den håller precis på att fräta henne sönder och samman när hon som av en händelse springer in i en yngre journalistkollega – Rory McLaren – som erbjuder henne ett jobb. Lindsay accepterar och det står inte på förrän de befinner sig mitt uppe i ett gisslandrama som visar sig bli långt mycket farligare än vad någon av dem någonsin hade kunnat tro.

Då intrigen är relativt spännande hade detta kunnat bli riktigt bra, men det finns ett stort MEN i den här historien. Att tre av böckernas huvudpersoner är lesbiska (ja, Rory är en tjej) bekymrar mig föga. Det som däremot retar gallfeber på mig är Sophie som med sin auktoritära stämma och med sin förmåga att utöva känslomässig utpressning formligen krossar den person hon påstår sig älska. Att hon dessutom går iland med det gör inte saken bättre. Jag kan inte annat än beklaga att Lindsay Gordon inte har kommit längre i sin vandring genom livet efter sex böcker och med facit i hand är jag glad att jag läste den sista först för då behöver jag inte utsätta mig för några fler raseriutbrott på idioter och fegisar utan det minsta skinn på näsan till karaktärer.

Jag känner inte alls igen mig i Val McDermids sätt att skriva och jag kan inte annat säga än att jag saknar den McDermid jag lärde känna i samband med böckerna om Hill/Jordan. Då jag har haft ett ganska stort fokus på denna brittiska författare ska hon få lägga sig till ro en stund innan jag skall ta itu med serien om Kate Brannigan.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: