Recension: Mord för mord av Simon Kernick

Författare: Simon Kernick
Titel: Mord för mord
Originalets titel: The Murder Exchange
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 365
Källa: Bibliotek
Intresse: , , hårdkokt deckare
Betyg: [Rating:3.5 /5]

Den före detta legosoldaten Max Iversson och kriminalinspektör John Gallan känner inte varandra. Trots det jagar de en och samma mördare: Iversson vill ha tag på den – eller för all del de – som mördade två av hans män vid ett till synes enkelt uppdrag arrangerat av Roy Fowler.  Gallan i sin tur vill veta vad som hände när en av Fowlers dörrvakter dog av ett ormgift.
Båda är fast beslutna att ta reda på sanningen, men är de verkligen beredda på att mista livet på köpet?

Mord för mord är en hårdkokt deckare i bästa Kernick stil, vilket i normala fall INTE brukar gå hem hos mig. Men något har hänt sedan han har gjort sig av med sin oerhört icke trovärdiga huvudkaraktär Dennis Milne. (Jag vet att den här branchen består av fiction, men jag köper helt enkelt inte att en polis jobbar deltid som yrkesmördare!!) Han nämns av Gallan vid två tillfällen i boken, i övrigt är han bara ett elakt minne, vilket jag är oerhört tacksam för.

Lee Child tycker att den här boken håller högt tempo, och till skillnad mot En bra dag att dö, så håller jag med: tempot är högt uppskruvat redan från början men i slutet accelererar det ända tills det fullständigt exploderar innan det åter blir stilla.

Intrigen berättas ur två olika perspektiv: å ena sidan har vi Iversson som försöker ta reda på vem som höll i vapnet som dödade två av hans män. Under hans privata utredning träffar han en tjej som han kärar ner sig i och tillsammans smider de planer för att senare kunna leva ett liv i rikedom och kärlek. Någonting går dock snett och båda får på det hårda sättet veta att man ska vara försiktig med vem man litar på.

När Gallan håller i trådarna för han oss från liket med ormgiftet till ledtrådar som ideligen slutar med att döda kroppar dyker upp som från ingenstans.

I slutet kommer dessa båda att mötas, men kommer någon av dem levande därifrån?

Det här är utan tvekan den bästa hårdkokta deckare jag har läst. Tempot är som sagt var högt, men det är långt ifrån allt! Samtliga karaktärer är trovärdiga, vilket är oerhört viktigt i ”my book”. Att de dessutom är intressanta och ibland på gränsen till brutala gör inte saken sämre.

Ja, jag gillar verkligen det är och det bästa av allt är att i Kernicks nästa roman, Upprag: mord så återkommer John Gallan. Jag hoppas att det betyder att han har låtit Milne vila i frid för evigt…?

Comments

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: