Recension: Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

1922 blev sex människor mördade på bondgården Hinterkaifeck och det är också den händelsen som ligger till grund för Mordbyn av Andrea Maria Schenkel vars handling utspelar sig 1955 på bondgården Tannöd.

Det står kriminalroman med stora bokstäver på bokens omslag men det ligger så långt ifrån sanningen som det går att komma. En orgie i mord har visserligen förekommit men det finns inga poliser, ingen utredning, ingen misstänkt, ingen förbrytare som till slut får syna sitt brott. Däremot finns det en enorm mängd vittnen som berättar om de rykten som florerar om familjen som har blivit mördad, om vad de har sett och hört. Händelsen berättas alltså ur olika synvinklar och perspektiv och det är först i det allra sista kapitlet som mördaren träder fram i ljuset.

Mordbyn är en tunn bok på blott 156 sidor och det var tur det. Hur Schenkel har kunnat få flera fina priset för den här intetsägande historien är för mig är en gåta.

Boken har filmatiserats och till och med den korta trailern inger mer spänning än vad boken någonsin gjorde.

Andra röster om Mordbyn: Boktoka, OOOFbok, Doras bokprat, Klok som en bok, Snowflakes in rain

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta

Författare: Anna Maria Schenkel
Titel: Mordbyn
Originalets titel: Tannöd
Utgivningsår: 2008
Förlag: Ersatz
Översättare: Christine Bredenkamp
Antal sidor: 156
Källa: Bibliotek
Intresse: Spänning
Betyg [Rating: 1/5]

Comments

 1. Haha, vad intressant – jag älskade denna bok och recenserade den lite kort på min blogg. Men måste det följa den vanliga utredare-och-misstänkta-mallen för att kallas kriminalroman? Tycker inte jag 🙂 Dock kul med nytt berättarperspektiv och kommer sannolikt att läsas om (tips på jerkafråga förresten; vilka böcker som man gärna läser om – om den inte redan varit med…) http://www.bokdetektiven.se/?p=16

  Ha det fint och tack för kul blogg!
  /Bokdetektiven

  • Annika says

   När jag får en ”kriminalroman” i handen så förväntar jag mig vissa saker. Alla ”element” behöver inte vara med, men det ska inte finnas några som helst tvivelaktigheter om vad det är jag läser. Detsamma gäller för så kallade spänningsromaner: jag har läst alltför många som snarare har visat sig vara kärleksromaner och jag blir lika upprörd varje gång 🙂

   Tack för dina fina ord, sådant värmer alltid!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: