Recension: På måndag död av Kathy Reichs

För några år sedan läste jag allt jag kunde komma över av Patricia Cornwells böcker om rättsläkaren Kay Scarpetta. Men så inträffade en sak i en av böckerna som gjorde att jag mer eller mindre vände henne ryggen och än i dag kan jag inte se att vi någonsin kommer att hitta tillbaka till varandra igen.

Låter kanske hårt men det kan inte hjälpas!

Men vad gör väl det när författare som Kathy Reichs finns. Hon arbetar som rättsantropolog och delar sin tid i Charlotte, NC, Montreal och Québec. Liksom många, eller kanske snarare de flesta, av hennes kollegor skapar hon en karaktär som ikläder sig samma roll som författaren själv och så bra hon gör det!

Faktiskt så bra att den populäre tv-serien Bones är baserad på hennes böcker.

Reichs alter ego heter Temperence “Tempe” Brennan och i På måndag död kallas hon till en källare där man har funnit tre nedgrävda skelett av unga kvinnor. Mordutredaren Luc Claudel är övertygad om att det rör sig om antika ben men när Tempe börjar undersöka benen kommer hans åsikt på skam och han får tre nya mord på halsen. Förutom skeletten finns det inga ledtrådar om vem kvinnorna är eller hur de hamnade där.

Allt eftersom undersökningen framskrider kommer en sällan skådad ondska upp till ytan och det finns ingen utväg: gärningsmannen måste stoppas innan samtliga inblandade förlorar förståndet!

När författare applicerar sitt eget liv i en roman så kan det ibland kännas som att denne tvivlar på läsarens kompetens och därför känner sig tvungen att förklara alla tekniska saker in i minsta detalj. Så är inte fallet här utan Kathy Reichs har hittat en gyllene medelväg där hon verkar ha klivit in i läsarens skor och förklarar där hon känner att det är nödvändigt och låter bli när hon skriver om saker som torde vara allmänt känt för gemene man. På det här sättet suger man åt sig av huvudkaraktärens kunskaper och på något konstigt sätt känns det nästan som att man går som lärling hos Tempe i stället för att betrakta hennes arbete på håll. Fascinerande!

Intrigen är välkomponerad. Här finns både spänning ( i dubbel bemärkelse), tempo, inre monologer och dialoger som hela tiden för handlingen framåt, ondska, skräck och en stor dos vansinne!

Ondskan och vansinnet gör det befogat att utdela en varning: är ni det minsta kräsmagade bör ni undvika den här boken. Om ni däremot tycker om spänning som tar över varje uns av din kropp så rekommenderar jag den å det varmaste.

Kultfakta: Kathy Reichs är en av de 26 författare som var med och skrev den suveräna boken No Rest for the Dead:

 

Bokfakta:

Författare: Kathy Reichs
Titel: På måndag död (Sponsrad länk)
Originalets titel: Monday Mourning (Sponsrad länk)
Utgivningsår: 2007
Förlag: Bra Böcker
Översättare: Nils Larsson
Antal sidor: 352
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, antropologi
Serie: Temperance “Tempe” Brennan (del sex av de som har översatts till svenska)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Jag har läst alla Kathy Reichs på engelska och jag tycker de är riktigt bra. Men den allra senaste jag läste kändes faktiskt som en upprepning på ett använt koncept, lite som hon kört fast. Det var inte den här utan en nyare.
  Jag slutade också med Cornwalls böcker…

  • Det finns ju en risk för det när serierna börjar dra iväg i antal. Hittills är jag dock positivt inställd även om jag tycker att ”Redan död” är en aning sämre än den jag läste tidigare. Har i och för sig inte hunnit särskilt långt ännu så är det väl en aning för tidigt att bedöma…

 2. sv: faktiskt inte gett mig på så många deckare. har du några bra tips på bra första deckarböckar?

  • Oj oj, det finns ju hur många som helst. Tycker du om oblodiga berättelser bör du satsa på Elly Griffiths bokserie om Ruth Galloway. En klar favorit hos mig. En annan stor favorit är Stephen Booth som är en mästare på miljöer och stämningar. Val McDermids bokserie om Tony Hill och Carol Jordan är super men den innehåller en hel del ruskigheter så är du kräsmagad bör du välja något annat.

 3. Gå gärna in och svara på dagens fråga http://bokalskarinnan.blogg.se/2011/november/dagens-fraga.html 🙂 Hade varit jätte roligt:)

 4. nils larsson says

  Tyvärr verkar det inte komma några fler böcker av Kathy Reichs på svenska. När Bra Böcker fick nya ägare bestämde de sig för att inte satsa på  henne längre, sålde väl inte tillräckligt bra. Synd, för böckerna är både bättre och annorlunda än TV-serien.
  För övrigt bör man kanske ge Patricia Cornwell en ny chans, hennes bok som jag håller på att översätta som kommer nästa höst, har riktigt bra personskildring och man får en del förklaringar till det som hände längre bak i bokserien.

  • Jag tycker att det är oerhört synd att bokförlagen slutat översätta en bokserie som de har börjat med. Jag har visserligen ingenting emot att läsa böcker på engelska men jag vet många som har det.

   Vi får se om jag kommer att ge Cornwell någon fler chans men jag har precis lånat Simon Becketts fjärde bok trots att jag vid flera tillfällen har sagt att jag aldrig skulle läsa någonting av honom igen. Så man vet ju aldrig 🙂

 5. Anna (med näsan i en bok) says

  Älskar serien Bones och läste för några år sedan en bok av Reichs där Temeprance jobbade på ett fall i Guatemala. Monday Mourning står i bokhyllan, dock fortfarande oläst, men snart…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: