Recension: Paranoia av Joseph Finder

paranoiaFör ett par veckor sedan gav jag ett smakprov ur Paranoia av Joseph Finder i samband med En smakebit på Søndag. Då hade jag stor tilltro till att boken skulle kunna vara riktigt bra, men tyvärr skulle det visa sig att den inte höll måttet riktigt hela vägen.

Början är riktigt bra och ibland blir det till och med en aning nervkittlande, men ju längre mot slutet man kommer desto mer osannolik blir hela historien och den stämpel jag till slut sätter på omslaget blir EJ TROVÄRDIG.

Adam Cassidy är en tjugosexårig nolla som lyckas manipulera sin arbetsgivares, Wyatt Telecoms, system för att glädja en vän. Han blir påkommen och får välja mellan fängelse eller att bli infiltratör på Aurora som är ett superhemligt projekt på det konkurrerande marknadsföretaget Trion.

Med anledning av Cassidys okunskap inom samtliga områden i den bransch har är på g att beträda måste han läras upp av proffs som föder honom med kunskap. Han gör direkt succé på Trion och det dröjer inte länge innan han frotterar sig med höjdarna längst upp i hierarkin.

Och det är här det spårar ur.

Cassidy får i stort sett allt han kan tänka sig och kvinnor faller som furor för honom och hans charm. Allt han tar i blir till guld och alla gamla vänner han lämnade bakom sig när han tog steget upp bland höjdarna står som på kö för att hjälpa honom när nöden kräver det.

Yeah right!

Nu ska jag inte alls låta Cassidy få stå med skämskudden alldeles själv; i Paranoia finns det gott om karaktärer som jag omöjligt kan relatera till eller känna någonting annat än avsmak för. Den enda karaktär som jag finner trovärdig är Cassidys far. Han är en surmulen typ som sitter fängslad i sin rullstol på grund av det lungemfysem som sakta men säkert håller på att ta livet av honom. Jag menar, vem skulle inte vara bitter och leva rövare mot allt och alla i en sådan situation?

Paranoia är en standalone thriller vilket är till Finders fördel; om jag skulle ha behövt läsa ytterligare en bok om Cassidy hade jag nog mest troligt lämnat författaren åt sitt öde. Men som av en händelse har Finder skrivit en serie böcker med Nick Heller i huvudrollen och då jag inte är den som är den tänker jag åtminstone ge den en chans. Inte minst med tanke på vad Lee Child har att säga om honom:

“If Jack Reacher met Nick Heller in a dark alley, my money’s on Reacher. But it would be ugly. Or would it? Actually, I think they’d go for a beer together and set the world to rights – because Joseph Finder has given me a terrific new hero to root for. This is an action-packed, full-throttle, buy-it-today-read-it-tonight series that you definitely shouldn’t miss.”

Lee Child, author of the Jack Reacher novels

Paranoia har filmatiserats och i rollerna ser vi bland andra Harrison Ford, Gary Oldman and Liam Hemsworth:

Joseph Finder on Morning Joe

Bokfakta:

Författare: Joseph Finder
Titel: Paranoia
Originalets titel: Paranoia
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bra Böcker
Översättare: Jan Risheden
Antal sidor: 485
Källa: Biblioteket
Intresse: Thriller
Betyg [Rating:2/5]

Comments

  1. Vet du, jag blev lite orolig när jag läste din smakbit och det lät som att du gillade boken. Jag började tro att det var jag som var konstig. Nu kommer jag inte ihåg om jag gillade den från början jag minns bara slutintrycket och det var ungefär som du. Phu!
    Monika recently posted..Min litterära resa i augusti 2013

  2. Inte min genre, men jag har beslutat mig för att lämna mina fasta gränser därhän när jag finner något riktigt lovande.
    Men jag förstår att detta inte var något jag ska testa.
    Ewa K recently posted..Kurage att vinka från toppen!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: