Recension: Ritual av Mo Hayder

ritualNär jag först läste om boken Ritual av Mo Hayder fick jag intrycket att det var här som vi för första gången skulle få möta kriminalkommissarie Jack Cafferty. Men efter att ha läst Hayders egna ord om förhållandet till Cafferty, samt sett filmen som jag länkar till längst ner i det här inlägget, förstod jag att de har ett mer långvarigt förhållande än så. Nyfiken som jag är vände jag mig till Mr G. och kunde där konstatera att han gjorde sitt intåg i Sverige redan 2003 och då i såväl Fågelmannen som Trädens tystnad.

Huruvida jag kommer att läsa dessa böcker är oklart, men det finns dock inga som helst tvivel om att jag kommer att läsa de fyra återstående delarna i Walking Man-serien. Detta trots att jag inte är särskilt mycket för (blods)ritualer och jag lovar att det finns mycket av den varan i den här boken, och ju längre tiden går desto mer makabert blir det. Men jag kan ändå inte låta bli att dras med i det mörker som en av karaktärerna omger sig med, likväl som jag inte kan låta bli att förundras över den mystik som är en annan karaktärs andra namn.

Ja, styrkan ligger som ni nog förstår i karaktärerna även om jag hoppas på att få se en helt annan sida av Cafferty i fortsättningen!

Tre huvudpersoner slåss om utrymmet i Ritual: Flea Marley, Jack Cafferty och Vandrande mannen och Hayder måste verkligen ha tänkt till här eftersom ingen av dem kan fungera oberoende av varandra. Marley står för djupet och mystiken kring händelserna i Bushman´s Hole samtidigt som hon genom sina egna efterforskningar kommer fram till ledtrådar och slutsatser i det fall med de avhuggna människohänderna som leds av Jack Cafferty. Vandrande mannens hittills enda roll är att förse Cafferty med insikter, och som han gör det sen.

Som tur är kommer den entusiastiske läsaren att få återse alla tre i del två, Skin, som jag hoppas kunna läsa inom en snar framtid.

Bokfakta:

Författare: Mo Yahder
Titel:  Ritual
Originalets titel: Ritual
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Anders Bellis
Antal sidor: 397
Källa: Förlaget
Intresse: ockultism, ritualer, deckare, kriminalroman
Serie: Walking Man (del 1)
Betyg [Rating:3/5]

Comments

  1. Vilken bra recension, jag blev jättesugen på att läsa den. Tack och lov kommer den som ljudbok på Storytel.
    Ha det bra
    Mia
    Mia Eggimann recently posted..Nathan Englander – Novell 7 – Novellcirkel

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: