Recension: This body of death av Elizabeth George

this-body-of-deathThis body of death av Elizabeth George har stått en smärre evighet i min bokhylla utan att jag har känt någon lust att läsa den.

Till slut åkte den dock ned därifrån vilket slutade med sträckläsning de luxe, och under läsningens gång dök en frågeställning upp som resulterade i en  mini-case study där jag tog författare som Mark Billingham, Jussi Adler-Olsen, Deon Meyer, m.fl. till hjälp för att besvara den.

En bidragande orsak till att jag inte kunde lägga ifrån mig den här tegelstenen är att jag snabbt kom underfund med att jag hade saknat Barbara Havers och Thomas Lynley oerhört mycket.

Tyvärr får de vackert finna sig i att lämna ett rejält utrymme till Isabelle Ardery som har kallats in för att axla Lynleys ansvar som fortfarande är tjänsledig eftersom George valde att  ”killing off Helen Lynley”:

Ardery är svår att komma in på livet och tyvärr lever hon upp till den något utnötta stereotypen av en avdankad polis med alkoholproblem.

Hon har dock närvaro nog att locka tillbaka Lynley för att hjälpa till att lösa mordet på en ung tjej som hittas på en avlägsen kyrkogård, och det ska hon ha stor cred för.

Även om hon stal scenen från mina ”all time favourites” kunde jag inte tycka illa om henne, men däremot bubblade en mängd andra känslor upp till ytan eftersom hon gång på gång tar beslut som pendlar mellan pinsamma och direkt dumdristiga.

Nej, vi kommer nog inte att bli bästa vänner hon och jag men vad det verkar så behöver jag inte bekymra mig om det eftersom Havers och Lynley är tillbaka på banan i En lögn att lita på.

Utredningen i This body of death mynnar ut i flera led och det är en av George absoluta styrkor. Hon kan utan problem skriva en till synes spretig historia vars tentakler är i stort sett lika intressanta, för att sedan binda ihop dem snyggt och prydligt på slutet.

Den sidohistoria som jag fastnade mest i är den om den tvååriga John Dresser som går ett fasansfullt öde till mötes. Upplösningen av den var hårrerasande, men jag lovar att vägen dit var än värre.

Miljöbeskrivningarna är som vanligt högklassiga och Cornwall dyker som sig bör upp även här. Jag bara måste åka dit någongång för att se om det är lika fantastiskt som så många författare vill få det till.

Bokfakta:

Författare: Elizabeth George
Titel: This body of death
Utgivningsår: 2011
Förlag: Hodder
Antal sidor: 726
Serie: Thomas Lynley (16)

Comments

 1. Alltså nu måste jag ta mig samman och läsa böckerna om Lynley. Det blir avsnitt efter avsnitt på TV (och så Havers som dök upp i Midsomer häromdagen…). Du däremot får istället satsa på att resa till Cornwall. 🙂
  Bara brittiskt recently posted..Vandring i gränstrakter

 2. Rekommenderar verkligen att besöka Cornwall. Och lite Lynley och Havers sitter ju sällan fel.
  Anna A recently posted..En smakebit på søndag: bitten

 3. Jag läser hennes böcker när de kommer ut. Hon håller en ganska bra takt tycker jag. Böckerna har blivit bättre igen, jag upplevde en svacka där i mitten av produktionen. F ö fattar jag inte varför Helen måste dö, kunde de inte bara ha fått vara lyckliga?
  Tant Augusta recently posted..9: Avsked (166 av 365)

  • Ska jag vara ärlig förstod inte jag det heller men jag hoppas att vi kommer att förstå och acceptera beslutet längre fram.

 4. Den här tyckte jag var rätt bra, sen dess har jag tröttnat lite på sällskapet;-) Det enda som störde mig var alla likheter med mordet på James Bulger…
  Lottens Bokblogg recently posted..Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald

  • Jag måste erkänna att jag inte alls är bevandrad med James Bulger. Jag känner igen namnet nu när du nämner det men det ringde inga igenkänningsklockor under tiden som jag läste den här boken. Nyfiken som jag är googlade jag på honom nu och du har helt rätt i att likheterna är slående och om jag då visste vad jag vet nu hade nog jag också stört mig på det.

 5. Har läst ganska många av Elizabeth Georges böcker om Lynley och Havers, men inte denna. Alla de tidiga har jag läst, men missat några av de senare. Håller just nu på att läsa hennes senaste, En ond liten handling. Har hunnit ca 300 sidor och den är jättebra så här långt.
  Lena recently posted..Omslagsonsdag #51 – Moln

  • Jag läser George i perioder för jag har upptäckt att hon är en författare som jag kan bli lite less på emellanåt. Men bara om tillräckligt lång tid har flutit emellan så slukar jag hennes böcker som om jag inte hade gjort något annat. Märkligt det där egentligen men Havers och Lynley står för en enorm dragningskraft och saknaden blir för stor om jag ignorerar dem för länge.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: