Tankar kring Virals av Kathy Reichs

Kathy Reichs böcker ligger till grund för tv-serien Bones som jag bara har sett något enstaka avsnitt av. Om jag tyckte att På måndag död var bra så var Redan död rentav medioker. Medelbetyget blev dock tre stjärnor och det räcker för att jag ska lockas att läsa mer av en författare.

Då mitt lokala bibliotek tidigare bara har haft de två ovan nämnda böckerna i sina hyllor blev jag glatt överraskad när jag såg Virals stå i nyhetssnurran. Jag norpade åt mig den utan att läsa baksidestexten först vilket var ett misstag. Det visade sig nämligen vara en ungdomsbok och en sådan kan jag inte recensera. Jag menar, hur skulle det gå till? Jag har inte läst en sådan bok på ca 30 år och vet inte vad man som vuxen har rätt att förvänta sig av en sådan. Vad ska eller kan man tycka och tänka om språket som är riktad till tonåriga läsare? Hur ska man kategorisera karaktärerna och inte minst vad ska man säga om en intrig som kan locka en yngre läsare men som kan tyckas vara naiv och en aning för fantasifull för en vuxen?

Eftersom jag inte har svaren på frågorna så kan jag inte heller skriva en rättvis recension. Därmed får jag nöja mig med att skriva att jag i alla fall läste ut den vilket kan vara ett slags betyg i sig, eller?

Comments

 1. Aha, så du är en sådan där som inte läser ungdomsböcker? 🙂 Jag själv läser och skriver sedan vad som faller mig in. Skämt å sido så finns det rätt mycket ungdomsböcker som även vuxna kan ha behållning av, om man vill.

  Hade ingen aning om att Bones är baserad på en bok även om den av tidigare kommentar här inte är så värst överensstämmande med originalet.

 2. Det var länge sedan jag läste en Kathy Reichs bok nu men när jag läste dem, och jag har nog läst åtminstone de åtta första, hade jag blandade känslor för dem.

  TV-serien Bones tycker jag är helt ok, kanske mest för att jag gillar Agent Booth.

  Men det enda den har gemensamt med Reichs böcker är ju karaktärernas namn och i viss mån yrken. Tempe i böckerna är ingenting som hon i tv-serien, inte Booth heller och böckerna är de baserade i North Carolina och Kanada, inte i Washington.

  Jag förstår inte riktigt poängen då, med att säga att de är baserade på Reichs böcker. 

  • Jag har som sagt bara sett något enstaka avsnitt av Bones och blott läst två böcker om Tempe så jag har egentligen inget vettigt att komma med när det kommer till att jämföra medierna. Men enligt din analys så hade det kanske varit mer riktigt att skriva ”inspirerade” av Reichs böcker …

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: