Varg Gyllander hade jag klarat mig utan [Recension]

Ingen jord den andra lik av  har stått en mindre evighet i min bokhylla och nu när har läst den kan jag inte sluta fundera på varför tyckte att det var dags att plocka ner den därifrån. Intrigen fångar mig inte, karaktärerna tilltalar mig inte, språket är i enklaste laget och någon finns inte över huvud taget.

Det här kommer dock inte att bli en regelrätt sågning, eftersom det finns några förmildrande omständigheter som hindrar mig från det:

 • När läser om arkeologer vill jag se att det är Ruth Galloway som står vid rodret och inte en viss Linda Holtz som går mig fullständigt förbi. Att göra en sådan jämförelse är naturligtvis inte rättvis eftersom det inte finns någon som kan mäta sig med Elly Griffiths när det gäller att beskriva arkeologins på ett mycket intressant sätt. Att det dessutom är den superintressanta Galloway som utför utgrävningarna förstärker inte Lindas position direkt.
 • Ingen jord den andra lik är den fjärde boken om Ulf Holtz (Lindas pappa) och Pia Levin, och om hade hängt med från början så skulle jag kanske ha kunnat känna någonting för dem. Som läget är nu skulle jag inte kunna bry mig mindre om någonting allvarligt skulle hända dem och jag aldrig skulle få återse dem igen.
 • vet inte hur många gånger som Ulf upprepade att han är sjukskriven. I normala fall skulle jag ha kastat boken all världens väg, men denna gång valde jag att se mellan fingrarna och försöka intala mig att det var ett nödvändigt ont för intrigens skull.
 • På sid. 308 finns ett generalfel men som tur var så var så pass vaken att jag hade full koll på läget ändå. (Det kan även ha varit ett omedvetet (?) försök av Gyllander att ge en ledtråd till intrigens upplösning, men vad det i så fall skulle vara kan jag naturligtvis inte avslöja)). Kan dock inte låta bli att nämna att en extra korrekturläsning inte skulle ha skadat, eftersom det här var långt ifrån det enda språkliga misstaget …
Slutet avslöjar att en femte är på väg men känner inget behov av att den. I alla fall inte just nu.

Andra röster om Ingen jord den andra lik.

 

Bokfakta:

Författare:
Titel: Ingen jord den andra lik
Utgivningsår: 2012
Förlag: Massolit
Format:
Antal sidor: 342
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman, arkeologi
Serie: Ulf Holtz (del 4)
Betyg [Rating:2/5]

Comments

 1. Har läst böcker av både Varg Gyllander och Lars Rambe, samma förlag. Detta är två knappt mediokra författare. Det är böcker skrivna i ett hastverk. Rambes var någon skräckroman, riktigt usel. Och Gyllanders var Stockholm Inferno. Rena rama gymnasieberättelser.

 2. Jag håller med dig. Den var inte alls bra. Har förstått att Gyllander är en av många som säljer böcker för att han är mer kändis än vad han är författare. Han gör nog bäst i att stanna hos polisen.

 3. Roger Moore says

  Har lyssnat på Tre av Vargs böcker på ljudbok och tycker att de är helt OK, till och med svårt att slita sig ibland. Det jag dock har lessnat på är ordet forensisk som upprepas i all oändlighet.
  En undran dock, i Stefan Tegenfalks nirvanabok återkommer en av Vargs personer, varför? Finns samarbete eller är det bara en kul grej?

 4. Oj. Det var nog den värsta sågningen hittills. 🙂
  Men tack för att du uppmärksammar mig på korrfel. Ska naturligtvis ta upp det med förlaget och korrekturläsaren. Korrfel drar verkligen ner läsupplevelsen. Om jag nu hade gått att att dra ner den ytterligare. 🙂
  Ha en fortsatt skön sommar.

  // Varg

  http://www.facebook.com/varggyllander?ref

 5. Låter inte som en bok för mig. Tack för varningen. 😀

 6. Får se om jag kommer till den här boken, jag har skaffat mig första delen i serien, men inte läst den än.
  Monika recently posted..Månadsbokslut juli 2012

  • Jag läste någonstans att den fjärde är hans bästa och då vågar jag nästan inte ens tänka på vad jag skulle tycka om de tidigare delarna. De flesta verkar dock gilla alla hans böcker så det är väl jag som är kärringen mot strömmen i vanlig ordning 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: