Bokfrågornas ABC – bokstaven Q

Oj oj oj, vad det var svårt att komma på svar till Lilla O´s frågor som alla har anknytning till bokstaven q. Trots en frenetisk tankeverksamhet blir det skralt med svar …. tyvärr!

 1. Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd! Spontant kommer jag att tänka på Erika Kohut i Die Klavierspielerin av Elfride Jelinek, som jag redan har nämnt vid åtminstone ett annat tillfälle. Det känns lite trist att upprepa sig hela tiden, men jag blev väldigt tagen av boken i allmänhet och Kohut i synnerhet. Bara tanken på att leva tillsammans med en svartsjuk och kontrollerande mamma gör mig nervös och jag finner det inte konstigt att Kohut revolterar. Sättet hon gör det på är dock ganska ovanligt …. i alla fall om man är qvinna.
 2. The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning! Jag kan ej erinra mig att jag har läst någon bok om en drottning så jag måste tyvärr passa här.
 3. Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på. Da Capo av Ed McBain är något av det märkligaste jag har läst. Handlingen är lika tunn som antalet sidor mellan pärmarna. Inte en enda gång blir det ens lite spännande. En man med en Glock kallas logiskt nog för Glockmannen och han går och skjuter ihjäl människor till höger och vänster och poliserna lufsar fram utan ett enda spår. Sen då? Ingenting alls! Inga ledtrådar till gärningsmannens motiv presenteras, ej heller inbjuds man som läsare till att lära känna huvudpersonerna. Det här är det närmaste en ”än sen då”-upplevelse jag någonsin har kommit. Hur Daily Mirror kan säga att ”McBain är den odiskutable mästaren. Ingen gör det bättre” är för mig en gåta. Det här var den första boken jag har läst av McBain och det är definitivt också den sista.
 4. Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q. Den enda jag har läst är En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong men det är flera år sedan nu så jag minns inte exakt vad den handlade om. Jag minns att jag tyckte att den var bra och att jag gärna skulle vilja läsa mer av honom (jag antar i alla fall att det är en han), men varje gång jag är på biblioteket så har jag glömt bort det då hans namn är omöjligt för mig att komma ihåg.

Comments

 1. Jelinek tror jeg nok også jeg må få sjekket ut, det høres ut som en fascinerende bok i alle fall.

 2. Jelinek igen. Måste kanske ta och läsa henne. Hon dyker upp lite överallt känns det som. Vill också läsa mer av Qiu Xiaolong!

 3. Kulmen nåddes nu på kvällen. Kände mig så otroligt kränkt över vad en person sa. Tyvärr träffar jag på henne titt som tätt genom jobbet, men tur att det inte är någon ur bekantskapskretsen eller någon släkting.

  Jag uppskattade verkligen din vänliga kommentar! Det blev en ljusglimt!!!

  • Att känna sig kränkt är aldrig kul, och det svåra är att inte ta åt sig alltför mycket så att det knäcker en.
   Jag hoppas att det känns bättre i dag i alla fall.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: