Bokfrågornas ABC – del 11

Veckans bokstav i Bokfrågornas ABC är K som står för kärlek, krig, krönikor och annat på K.

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om. När jag pluggade italienska läste vi I promessi sposi (De trolovade) skriven av Alessandro Manzoni. Den första versionen publicerades redan 1827 och handlar om kärleken mellan Renzo och Lucia som ska gifta sig. Trodde de. Don Abbondio, prästen som ska viga dem, får ett besök av den mäktige don Rodrigo som tvingar prästen att vägra viga dem. Prästen hittar på en ursäkt till brudparet med den följden att de tar till flykten för att få vara tillsammans. Nu är det väldigt länge sedan jag läste den här boken (eller snarare så läste vi bara utdrag ur den), men jag minns att även om jag tyckte den var svår så berörde hela historien mig. Dels att vissa är beredda att göra allt bara för att få sin vilja igenom. Dessutom så drabbades många av pesten och det var inte svårt att förstå vilket elände de gick igenom. Jag har boken i bokhyllan och jag har länge tänkt att jag ska läsa hela, men när det blir får framtiden utvisa.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig. Jag har precis läst ut Landet bakom haven av Tamara McKinley (recension kommer inom kort) som var helt underbar. Den handlar inte bara kriget mellan infödingarna och nybyggarna i Australien, utan även ett slags krig mellan ”vanliga” människor och de straffångar som deporterades till denna obebyggda plats. Helt underbar bok, trots de livsöden som finns i den, och fortsättningen ligger på mitt köksbord.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll. PS I love you. Jag har hittills bara sett filmen, men boken står i bokhyllan och väntar på mig. Den handlar i alla fall om ett par, Gerry och Holly. Gerry drabbas av en hjärntumör och dör. Han har dock förberett sig väl: han har skrivit en mängd meddelanden åt henne som levereras till henne med jämna mellanrum. Samtliga avslutas med PS I love you. Brevens syfte är att ge henne uppmuntran, samt att skicka henne på olika äventyr. Det är dock inte alla som ser breven med blida ögon: Hollys mamma och två bästisar är rädd för att de ska hålla henne kvar i det förflutna i stället för att gå vidare med sitt liv.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor? Utan tvekan Hanna Hellqvist. Hon är en helt underbar människa som jag kom i kontakt med via Morgonpasset i P3, vilket för övrigt är mitt favoritradioprogram alla kategorier och som jag lyssnar på varje morgon.

Comments

  1. Har läst en bok av Tamara McKinley som jag faktiskt gillade. Dags att läsa fler kanske. PS I love you hade jag glömt. Bra bok!

    • Jag har till min stora glädje en hel del böcker kvar att läsa av Tamara McKinley och om alla håller samma klass som den första så är det en guldgruva. Och som jag gillar guldgruvor! 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: