Bokfrågornas ABC del 5

Turen i Lilla Os Bokfrågornas ABC har kommit till bokstaven E.

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens? De första jag kommer att tänka på är böckerna av Khaled Hosseini. De är visserligen rätt nya men jag tror att de kommer att vara ständigt aktuella med tanke på vilket tema de tar upp: våld, krig, kvinnors utsatthet och förtryck etc i det för många av oss fjärran Afghanistan.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från? Jag läser helst böcker från Storbritannien, Tyskland, Italien och en del från Sverige. Jag har aldrig läst en bok av en dansk eller östeuropeisk författare.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare? Nu tjatar jag igen, men två av mina favoriter är fortfarande Booth och Billingham 🙂 Bara för att jämna ut oddsen lite så kan jag även nämna Ian Rankin, Stieg Larsson, Denise Mina (med Paddy Meehan), Andrea Camilleri och Lee Child.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit. Jag tror inte att jag har läst någon bok som har anknytning till Egypten. Inte vad jag kan komma på nu i alla fall.

Comments

 1. Jag har inte läst en enda tysk bok i år och knappt några tidigare heller. Något att ändra på kanske. Några tips? Några deckarförfattare ska jag försöka få i mig i alla fall.

  • Die Sünderin av Petra Hammesfahr är ganska bra. Den är annorlunda, det ska ärligt sägas, men storyn bygger på ett människoöde som är svårt att inte bli berörd av. Hammesfahrs böcker placerar sig inom deckargenren även om jag personligen inte förstår varför. Visserligen är det här en ”Whydunit”-roman och polisen finns visserligen ständigt närvarande men det är ändå tjejen, Cora Bender, i boken som har huvudrollen.

   Die Klavierspielerin av Elfride Jelinek är också en bra bok. Annorlunda, tragisk, tänkvärd och bra. Skönlitteratur.

   Wachtmeister Studer
   av Friedrich Glauser är en deckare som jag tyckte var lättsam men samtidigt bra.

   Samtliga böcker finns översatta på svenska.

Trackbacks

 1. […] Annikas litteratur- och kulturblogg […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: