Bokstaven V i Bokfrågornas ABC

Ännu en vecka (drygt!) har gått sedan sist och nu står bokstaven V för dörren i Bokfrågornas ABC.

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse? Oj, oj det finns många (inte så förvånande eller hur?), men den första jag kom att tänka på är Patient 67 av Dennis Lehane. Det är en ruskigt bra bok där stormen som drar in över ön har en enorm påverkan på såväl stämningen som handlingen. Om någon ännu inte har läst den så tycker jag att det är på tiden att göra det nu.

Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren ”världslitteratur”. Ska ärligt erkänna att jag var tvungen att söka på nätet för att få ett hum om vad det här egentligen är för en genre. Ganska snabbt hittade jag till Macondo vars definition lyder litteratur som kommer ifrån Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern. Vad jag kommer ihåg har jag bara läst tre böcker som kommer från världsdelarna ovan: Flyga drake och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini, samt En röd hjältinnas död av Qiu Xialong. Samtliga var riktigt bra!

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven? I Tamara McKinleys bok Landet bortom haven utspelar sig en stor del av handlingen på fångfartyget ute på det stora havet. Då geografi inte var mitt specialämne i skolan, och då jag har ett bedrövligt namnminne så kommer jag naturligtvis inte ihåg namnet på havet.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap? Ovan nämnde jag Flyga drake där vänskapen mellan Amir och Hassan i går som en löpeld genom boken. Det är en på många sätt komplicerad vänskap då Amir är rikemansson och Hassan är hans tjänare. En dag går dock Amir över gränsen och det kostar honom mer än vad det smakar.

Comments

 1. Jo, jag kan förstå att det är lite förvirrande eftersom man hittar två mördade barn i boken. Det var nog det att i denna bok handlade det inte så mycket om de barn som far illa. De är redan döda och det är inte en massa barnplågeri i boken. Och då klarade jag av att läsa boken och då kunde jag uppskatta den helt! Hänger du med i hur jag menar?

  Vad kul att höra att nästa är på gång!

  Pepparkakshuset? Ingen aning.

 2. Vänskapen i Flyga drake är fint skildrad, men samtidigt är det en ganska hemsk skildring av ojämlikhet och svek. Bra bok liksom Patient 67!

  • Ja, det är de verkligen!
   Scenen som etsade in sig i mig för alltid är den när Amir kastar granatäpplen på Hassan som ….
   Jag kanske inte ska avslöja för mycket men det var väldigt starkt och gripande. Tyvärr är den scenen (och många fler) betydligt mycket svagare i filmen. Jag blev mycket mer tagen av boken än av filmen i alla fall.

Trackbacks

 1. […] Annikas litteratur och kulturblogg […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: