Bokstaven x = alfabetets svåraste bokstav?

Föga förvånande har Lilla O verkligen varit tvungen att tänka till  inför bokstaven X i hennes Bokfrågornas ABC. Som vanligt har hon klarat uppgiften med bravur. I ärlighetens namn har hon klarat uppgiften nästan för bra, men det betyder ju å andra sidan en desto större utmaning för mig själv. Ingenting som inte för något gott med sig med andra ord 🙂

1. XXX avslutar brev med kyssar. Någon bokkyss du minns mer än någon annan? Jag var väldigt förtjust i Diana Gabaldons böcker om Jamie  Frasier och hans fru Claire. Ibland gick deras romantiska äventyr till överdrift (eller så var det kanske bara ren och skär avundsjuka?), men böckerna var i vilket fall som helst överfulla av kyssar.

2. Malcolm X tillhör de stora ledarna i världshistorien. Berätta om en bok som handlar om en eller flera ledare. Av någon anledning kom jag direkt att tänka på boken Rötter av Alex Haley. I ärlighetens namn minns jag inte särskilt mycket av boken (ej heller av tv-serien) då jag var i de yngre tonåren när jag läste den. Men jag kommer ihåg huvudpersonen Kunta Kinte som togs som slav när han var ute för att leta virke till en trumma som han skulle bygga. Han var en stark man som aldrig glömde sin bakgrund och som aldrig kunde släppa sin dröm om frihet. Kunta berättade sin historia för sin dotter som förde den vidare till sina barn som i sin tur förde den vidare till sina barn. Så fortsätter det tills Alex Haley får höra talas om Kunta Kinte. Jag var helt såld på den här boken och nu när jag började tänka på den igen efter en herrans massa år är det kanske dags för en omläsning.

3. Mina barn är så små att hemmet fortfarande är fritt från xbox eller någon annan spelkonsol. Trots detta (eller just därför) vill jag att du berättar vilken bok du skulle vilja göra om till spel för just xbox (för bokstavens skull då…) Det måste bli en av de få science fiction romaner jag har läst. För länge sedan läste jag en bok av Nora Roberts som i just den boken skrev under pseudonymen J.D. Robb. Den heter Bäddat för mord och utspelar sig i ett framtida New York. Det är en deckare, men en väldigt annorlunda sådan.

4. Den som lider av xenofobi är rädd för det som är främmande. Främlingsfientlig med andra ord. Har du läst någon bra bok som handlar om detta? Det finns säkert hur många som helst, men jag drar till med Gömda av Liza Marklund. Många trodde ju att det var en sann historia, men för inte så värst länge sedan uppdagades att så inte var fallet. Det visade sig att hon hade kryddat historien med några extraordinära detaljer som gjorde att försäljningen sköt i höjden. Och det är här som främlingsfientligheten kommer in i form av muslimer med automatvapen vilket gav boken en rasistiskt bismak.

Comments

  1. Håller med dig om Gömda, den ger verkligen en besk eftersmak. Älskade också Rötter och läste den en massa gånger när jag var yngre. Tyckte så mycket om den att jag inte är säker på att jag vågar mig på någon omläsning.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: