Kommissarie Gamache återser jag gärna [Recension + utlottning]

morkt_motivFör ganska precis två veckor sedan fick jag ett paket från Wahlström & Widstrand. På grund av den fina gesten tyckte jag att Mörkt motiv förtjänade att få en framskjuten placering i min gedigna läskö, och det visade sig vara ett mycket lyckat grepp då det var en gemytlig läsning som gav upphov till såväl bestörtning, frustration som kärlek.

Bestörtning

Mörkt motiv ligger i uttryckssättet långt ifrån de deckare/kriminalromaner som jag normalt sett läser. Det första som händer är att kriminalkommissarie Armand Gamache hukar sig ner vid den mördade Miss Jane Neal där hon ligger bland de lysande lönnlöven i skogen i utkanten av byn Three Pines. Därefter flyttas vi tillbaka i tiden för att sedan kort därefter åter vara tillbaka i nutid.

En del författare brukar kunna frossa i mord (och jag är ingen motståndare till det om det sköts snyggt och om författaren på något sätt motiverar att samtliga mord är viktiga för intrigen och brottens lösning) men det gör inte Penny. I stället bygger hon upp spänningen genom miljöbeskrivningar och karaktärernas bakgrundshistorier och egenskaper och hon gör det så bra att det aldrig blir ointressant.

Frågan som hela tiden snurrade i mitt huvud var vem som tog den uppenbart underbara Jane Neal av daga och vilket motiv denna “krake” kunde tänkas ha.

Ju närmare slutet jag kom desto mer övertygad var jag om att jag hade ringat in mördaren men ack så fel jag hade … igen!

Frustration

En författare har lyckats med sin uppgift när jag blir berörd av såväl intrigen som karaktärerna och miljön och det blev jag verkligen. Det finns dock en karaktär som fullständigt gick mig på nerverna och den naivitet som personen ifråga visade upp med jämna mellanrum var av sådan art att jag började fundera på vad denne hade gjort för att nästla sig in i polisyrket. Fast det vill jag nog egentligen inte veta …

Kärlek

Jag har bara träffat kriminalkommissarie Armand Gamache denna enda gång men jag känner redan en sådan sympati och kärlek för honom att jag utan minsta tvekan skulle återse honom redan i morgon. Att originalet Still Life kom ut redan för flera år sedan var en indikator för mig att det borde finnas många fler titlar att hämta och mycket riktigt: Penny har skrivit ytterligare sex böcker i serien om Gamache (den åttonde kommer att släppas i USA och Kanada den 28 augusti) och det vete katten om jag kommer att kunna hålla mig tills de svenska översättningarna kommer att finnas i handeln.

Utlottning av Mörkt motiv

Vill du också stifta bekantskap med Armand Gamache? Ta då chansen att delta i min utlottning av Mörkt motiv. Anmäl ditt intresse genom att lämna en kommentar senast den 4 juni så kommer boken att vara på väg till den nya ägaren innan jag sticker iväg till min dotter i Helsingborg den 6 juni.

Bokfakta:

Författare: Louise Penny
Titel: Mörkt motiv
Originalets titel: Still Life
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Översättare: Charlotte Hjukström
Antal sidor: 364
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman, pusseldeckare
Serie: Kriminalkommissarie Armand Gamache (del 1)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Minna Jonsson says

  Hej,

  Vilken fin recension! Jag tänkte bara meddela att om ni orkar hålla ut, så kommer del två ”Nådastöt” redan i oktober. Perfekt månad för te och Gamache.

  Trevlig sommar önskar Minna på Wahlström & Widstrand

 2. Boktok73
  Twitter:
  says

  Jaa! Jag vill vinna! Bra beskrivning av boken!

 3. Bokbild says

  Du vet redan att jag håller med dig, och jag känner som du: jag kommer nog att leta upp de följande böckerna på engelska, för vem kan vänta? 

 4. Efter den beskrivningen så kan jag inte låta bli att anmäla mig till utlottningen!

 5. Ibland börjar jag ju på helt nya deckare, ibland tar det kanske med den här. Om jag vinner alltså!
  Men jag blev nyviken så jag måste vara med……..:-)

 6. Lustigt. Jag läste precis om den här boken på en norsk blogg och tyckte den lät riktigt intressant. Och så lottar du ut den 🙂 Jag vill jättegärna ha!

 7. Låter lovande! Jag bär med mig den hem från jobbet idag och lovar mig själv att inte lämna tillbaka den oläst.

 8. Beasbokhylla says

  Vi är gärna med i utlottningen! Låter som en riktigt spännande bok.

Trackbacks

 1. […] Några andra som bloggat om boken (den svenska översättningen) är: Erikas bokprat, hyllan, Ordförrådet och Annikas litteratur- och kulturblogg. […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: