Recension: Standing in another man´s grave av Ian Rankin

standinginanothermansgrave

John Rebus är tillbaka och jag älskar det! Visserligen slåss han om utrymmet i Standing in another man´s grave med Ian Rankins nyskapade karaktär, Malcolm Fox, men då denne blott har en mycket tillbakadragen biroll i den här boken kan jag stå ut med det.

När Rebus försvann från den litterära världen skulle han gå i pension, och nu när han återvänder gör han det genom att arbeta på en avdelning för gamla fall. Detta är ingenting som vi inte har läst om tidigare, eller som vi inte har sett på tv men jag köper det rakt av. Jag menar, hur skulle Rankin annars ha förklarat Rebus återtåg till polisens tjänst?

I mångt och mycket är det den gamle Rebus vi får återse: han har precis som vanligt svårt att hålla sig till reglerna, han har stora samarbetssvårigheter, hans känslomässiga liv är som bäst en aning komplicerat, han röker som en skorsten, han dricker för mycket och är listig som en räv. Det sistnämnda tar sig här uttryck i att han trots sin frustration över att inte ha en ”riktig” anställning hittar mer eller mindre regelvidriga vägar att använda sin anställningsfrihet till sin fördel. Han lyckas även nästla sig in i polisens högkvarter för att återigen kunna samarbeta med sin parhäst Siobhan Clarke, och då jag har saknat även henne tycker jag att det var ett smart drag.

Jag kan läsa hur många böcker som helst om karaktärer som jag tycker om, men för att det ska kunna gå i lås måste författaren ge dem dynamiska egenskaper och det lyckas verkligen Rankin med. Det kan förefalla som att Rebus är en statisk figur med anledning av uppställningen ovan, men det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Rebus är samme gamle Rebus men i Standing in another man´s grave uppvisar han egenskaper som jag aldrig har sett tidigare. Bland annat så tackade han vid ett flertal tillfällen nej till en drink och ni må tro att jag studsade till när jag läste det.

Jag har läst de böcker som hittills har kommit ut med Malcolm Fox i huvudrollen och vi kommer inte överens. Därför blev glädjen än större när jag fick veta att Rebus skulle komma tillbaka i och med den här boken. Jag har saknat Rankins författarskap då han utan tvekan är en mycket skicklig författare, i alla fall när han har rätt människor i persongalleriet.

Glädjande nog behöver jag inte vänta särskilt länge innan jag åter får njuta av hans skicklighet: i november släpps Saints of the Shadow Bible och gissa om den boken har åkt upp på min TBR-lista.

Smakprov av Standing in another man´s grave:

Bokfakta:

Författare: Ian Rankin
Titel: Standing in another man´s grave
Utgivningsår: 2012
Förlag: Orion
Format: e-bok
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Kommissarie Rebus
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Härligt, jag är mycket förtjust i både Rebus och Clarke!
    Freja recently posted..Balanserad onsdag

  2. Fick hem läskudden idag, ska göra ett ordentligt inlägg om den när jag har hunnit prova den mer!! Men jag är så nöjd det lilla jag har hunnit prova. 🙂
    [Anna] recently posted..Mina vinster 😉 (i min brevlåda)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: