Recension: Trubbel av Lee Child

Författare: Lee Child
Originaltitel: Bad Luck And Trouble
Utgivningsår: 2007 (2009 i Sverige)
Förlag: Damm
Antal sidor: 392
[Rating: 2.5/5]

Sammanfattning

På grund av terroristattacken den 11 september 2001 tvingas den före detta onåbare vagabonden, Jack Reacher, till ett något mer civiliserat liv. Numera bär han ett ID-kort och dessutom är han innehavare av ett bankomatkort.
En dag lyckas någon få fram ett meddelande till honom som lyder ”Samla ihop vår gamla enhet igen!” Reacher stämmer träff  med den som har skickat meddelandet och hon kommer med chockerande nyheter: en av medlemmarna i militärpolisens utredningsgrupp har hittats mördad. De övriga är spårlöst försvunna. Tillsammans påbörjar de jakten på mördarna, samt på de försvunna medlemmarna. Reacher tar det hela personligt och är fast besluten att någon ska få stå till svars för mordet.

Mina tankar

Tidigare var jag helt såld på Childs böcker. Jag tyckte de var extremt spännande, Reacher var häftig, tempot var extremt uppskruvat och dialogen var rapp. Så även i den här boken som periodvis var extremt spännande, men jag måste trots det säga att den var något av en besvikelse. Anledningen till det är enkel: Jag är totalt ointresserad av matematik och i den här boken fullkomligt kryllar det av såväl matematiska termer som matematiska uträkningar. Ibland blir det nästan löjligt. Här följer endast ett exempel på en oändlig rad av matematiska ”tråkigheter”:

”Ytterligare nio timmar, sade Neagley.
Trehundrafyrtiofemtusen åttahundrafemtiosex, tänkte Reacher automatiskt. Bara ökningen var ungefär lika stor som större delen av Kalifornien och stor som mer än halva Texas. En cirkels yta är lika med pi gånger radien i kvadrat, och det var det där med i kvadrat som fick den att växa så fort.

Mattegenier kanske tycker att sådant här är både spännande och extremt intressant. För mig ger det bara en känsla av ”och”?
Man får ju hoppas, för hans egen skull, att Lee Child verkligen har kontrollerat alla tal minutiöst så att han inte blir nedringd av människor som har synpunkter på hans trovärdighet. Jag å min sida ämnar varken tid eller möda på att ens försöka förstå mig på dessa ekvationer. Jag nöjer mig med att säga att det här är hans klart sämsta bok.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: