Resmål till alla världens hörn (uppsamlingsheat jerka del 82)

Som vanligt var det många som ville delta i veckans jerka, även om en tyckte att det var världens fulaste ord 🙂

De flesta som deltar är stammisar men det är extra glädjande att en och annan nykomling dyker upp varje vecka. Kul!

Veckans fråga

Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det? 

Jag älskar att resa och det verkar jag inte vara ensam om, långt ifrån! Tänk bara om det inte fanns några hinder för att kunna förverkliga alla drömmar som alla och envar går och bär på. Men var sak har sin tid brukar det ju heta …

I mitt svar nämnde jag bl.a. Stephen Booth som målar upp en fantastisk nationalpark vid namn the Peak District som jag skrev ett särskilt inlägg om senast i dag.

Till min förvåning hade några svarat ja, eller åtminstone nja, på första frågan. T.ex. så åkte Anna till Amsterdam för att uppleva Anne Franks hus, men hon är noga med att påpeka att det inte var bara därför som de åkte dit. Monika bokade indirekt en resa till Island för att hon lockades dit av en bok. 1991 drog Lotten iväg till Australien på konferens i Brisbane. När arbetet var överstökat tog hon sitt pick och pack och åkte till Alice Springs på grund av en bok som hon hade läst och älskat många år tidigare. Louise läste Dan Browns böcker, Änglar och demoner och Da Vinci-koden innan hon drog iväg till Rom och Paris. Ett lyckat kast skulle det visa sig. Jag gjorde tvärtom, jag åkte till dessa två städer INNAN jag läste böckerna och det gav inte alls samma känsla, även om det är något speciellt att läsa om miljöer som man faktiskt har sett med egna ögon. Detta är en åsikt som jag för övrigt delar med Linda. Stackars Lyran hade sett fram emot att besöka staden Toledao i Mexiko men det skulle visa sig att vare sig platsen eller folket existerade utanför bokens värld.

Det var desto fler som skulle kunna tänka sig att boka en resa till en plats som de har läst om i en bok. Vart vill då alla reslystna åka?

Jo till:

Norden

Jag hade inte förväntat mig att över huvud taget någon skulle välja vårt eget lilla Svedala som resmål, men där ser man vad fel man kan ha. Boklusen skulle utan tvekan kunna tänka sig att resa till Öland, Ystad och Sandhamn och det är tämligen enkelt att lista ut vilka författare hon har läst böcker av, eller hur?

Bokbild berättar att hon har varit till Astrid Lindgrens värld tre gånger och att hon gärna skulle åka dit igen av två anledningar: hon älskar den miljön och hennes yngsta har ännu inte fått vara där. Jag säger ingenting om det, jag har varit där en gång när mina barn var små och de hade väldigt roligt även om de inte minns särskilt mycket av det i dag 🙂

Även Bokpotaten skulle kunna tänka sig att åka till Vimmerby för att ”Lindgrena runt”. 

Nilmas Bokhylla är jag en aning avundsjuk på då hon ska åka till OS i London. Hur stort är inte det? I övrigt skulle hon kunna tänka sig att åka till Åsa Larssons Kiruna och Mari Jungstedts Gotland.

Hanna läste Kvinnornas Helsingfors och blev sugen på att gå en promenad i dessa kvinnors fotspår.

Europa

Den här världsdelen vinner överlägset ligan av det mest önskade resmålet även om städerna varierar. Jeanette tar sig an ”uppdraget” på ett något annorlunda sätt: hon bokar resan och därefter läser hon böcker som utspelar sig på samma ställe som hon ska åka till för att sedan besöka miljöerna från böckerna när hon väl är på plats. Det är ju underbart! Som exempel nämner hon Florens som inte kan vara annat än underbart då det är en stad i mitt absoluta favorit land.

Även Jenny skulle kunna tänka sig att åka till Florens efter att ha läst Florens fyra årstider.

En annan som gärna skulle vilja besöka Italien är Bella. Orten för hennes intresse är Siena där hon är sugen på att kika lite själv efter de hintar från de äkta Romeo och Julia.

Föga förvånande vill Spetsig åka till Amsterdam för att besöka Anne Franks hus eftersom hon gillar böcker med verklighetsförankring. Jag kan dock intyga att man inte behöver vara det minsta intresserad av historia för att vilja åka dit. När jag pluggade tyska läste jag utdrag ur hennes dagbok och det påverkade mig så starkt att även jag skulle kunna tänka mig en tripp för att få en glimt av vad hon upplevde där. Vidare nämner Spetsig Auschwitz och min systers dotter har varit där och hon drömmer nog mardrömmar än i dag. Hur hemskt det än låter så skulle jag mycket väl kunna tänka mig en tripp dit, inte minst med tanke på att jag avslutade översättningen av Albert Kesselrings självbiografi för en tid sedan.

Stockholmsflickan har siktet inställt på Sankt Petersburg efter att ha läst Brott och straff för någon månad sedan.

Moskva  är ett tänkbart resmål för ELS där hon vill besöka några tunnelbanestationer, och Doktor Glas är inne på samma linje efter att ha läst Metro 2033. Dessutom vill hon besöka Englands hedar och öar efter bl.a. Fem-böckerna och Mörk jord. Mest av allt skulle hon dock vilja se världen som den såg ut förut: Anna Kareninas ryska överklassmiljö, Söderbergs stockholmsskildringar och Dickens skitiga England mitt under industrialismen.

Författardrömmar tog upp ett resmål som jag totalt glömde bort i min uppställning. Hon nämnde nämligen de skotska högländerna då hon hade läst Främlingen av Diana Gabaldon och jag får nästan en tår i ögat bara jag tänker på denna underbara serie. Vidare nämner hon Irland på grund av den trilogi som Nora Roberts skrev som utspelar sig i en irländsk by. Jag är ganska säker på att jag vet vilken serie hon menar och det är inte för inte som jag känner att jag mycket väl skulle kunna tänka mig att även resa dit.

Det var många som skulle kunna tänka sig att åka till Storbritannien och Skottland: Henrik fick lust att åka till Isle of Skye efter att ha läst Mot fyren av Virginia Woolf, Boklusen skulle gärna besöka Cornwall och Skottland efter att ha läst Rosamunde Pilchers böcker. Cassandra är sugen på att gå i Sherlock Holmes fotspår i London, vilket även Bokpotaten kan tänka sig att göra. Även Miriam nämner London men hon vill minsann inte se de vanliga sevärdheterna eller följa i någon mer eller mindre känd britts fortspår, nej hon vill besöka Highgate Cemetery för att det verkar helt magiskt. Hmmm!

Även Shetlandsöarna verkar locka en del: Monika och Lotten är färgade av Ann Cleeves Shetlandskvartett och skulle inte ha någonting emot att resa dit. Verkar som att jag är tämligen ensam om att inte gilla denna serie. Jag har bara läst den första och känner absolut ingen längtan av att läsa de återstående delarna. Däremot skulle jag kunna tänka mig att läsa Cleeves serie om Vera för henne har jag sett på tv och jag gillade vad jag såg.

Sara Pepparkaka skulle besöka gärna Fleshmarket Close i Edinburgh då hon gärna läser Ian Rankins böcker. Ej heller är hon främmande för att besöka Barcelona (herregud, vem skulle vara det) efter att ha läst Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

Malin är svag för Greklands mäktiga historia och hennes första resa som 17-åring gick till Egina och några år senare styrde hon kosan till Knossos för att med egna ögon få uppleva platserna som hon hade besökt så flitigt genom böckernas värld. En annan som gillar Grekland och landets mytologi är Cassandra.

Dan Browns böcker verkar onekligen vara väldigt populära. Inte nog med att några faktiskt har besökt platserna som nämns i hans böcker utan flera är faktiskt sugen på att göra det: Vargnatts bokhylla, Nilmas bokhylla och Bella.

Blogg bohemen skulle gärna kunna tänka sig att resa till Istanbul för att gå i kommissarie Ikmens fotspår.

USA

New York verkar vara en stad som lockar och det är inte utan att jag kan förstå det. Jag var där 2001 och det var mäktigt! Anna vill gärna åka dit för att det säkert finns många litterära miljöer att besöka där. Även Maria skulle kunna tänka sig att åka dit en gång till för att se platser som har beskrivits i böcker.

Ann Rices amerikanska söder verkar locka många: Cassandra, Linda och Sara pepparkaka skulle väldigt gärna vilja åka till New Orleans eftersom Rices böcker utspelar sig där.

Sydafrika

Jag älskar Deon Meyers böcker och som ni säkert alla vet så utspelar sig dessa i Sydafrika. Anna skulle gärna vilja åka dit även om hon inte har några böcker som triggar igång den där känslan av att vilja gå precis i bokens miljö. Jag undrar om hon inte har läst någon eller några av Meyers böcker i alla fall …

Egypten

Min kompis dotter åkte till Egypten för en tid sedan och hon var alldeles lyrisk när hon kom hem. Det kanske är därför som Cassandra gärna skulle vilja åka dit efter att ha läst Christian Jacqs livfulla skildring av landets historia.

Australien

Australien är ett land som jag personligen är livrädd för på grund av alla giftiga och äckliga djur som finns där. En som dock skulle kunna trotsa dem är Cecilia som blev nyfiken på landet efter att ha läst bl.a. Jellicoe Road.

 Fiktiva miljöer

Det är ganska intressant att en del vill kunna åka till fiktiva miljöer: Henrik vill gärna besöka Narnia och Midgård och trots att han har gjort enstaka försök så har han hittills misslyckats. Jag undrar varför!?

Jonna skulle gärna bege sig till Hogwarts för att det är en miljö som hon inte kan tänka sig mätt på.

Slutord

Som ni ser råder det ingen brist på reslust. Så vad säger ni, när åker vi?

 

Comments

  1. Den där Cassandra är all over the place 😉 Mycket spännande resmål var det som dök upp i jerkan iaf.

  2. …och när jag inte trodde att jag kunde bli mer ressugen vandrar jag in här. När vi åker? På en gång! Det svåra är väl att bestämma sig för var man ska börja. 🙂

  3. Vad roligt att läsa och oerhört många tips fick man också! 😀

  4. Snygg sammanfattning! Och jag följer med. Vart vi än åker 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: