Assar Andersson tipsar om tre nya filmraketer

Nu är det helg igen och lagom till den tipsar Assar Andersson om tre nya filmraketer.

Veckans Filmraket 1

Lost in Translation är ett amerikanskt drama från 2003. Filmen är skriven, producerad och regisserad av Sofia Coppola, Francis Ford Coppolas dotter.

Huvudrollerna spelas av komikern, numera karaktärsskådisen, Bill Murray och enigmatiska och undersköna Scarlett Johansson. Vid Oscarsgalan 2004 nominerades filmen för bästa manliga huvudroll, bästa regi samt bästa film. Sofia Coppola vann en Oscar i kategorien för bästa originalmanus. Hon var då endast 32 år.

I denna produktion, Sofias tredje, överglänser hon sin pappas produktioner (undantaget får väl vara Gudfader-filmerna) och vi får ytterligare en bekräftelse på hur en kvinna kan finna de rätta karaktärerna vid rollbesättningen och få fram de sinnesstämningar som skapar magik.

Filmens handling:

Filmen utspelar sig i Tokyo och är ett kärleksdrama mellan två vitt skilda karaktärer, inte minst åldersmässigt då det skiljer drygt trettio år mellan huvudrollsinnehavarna, även de spelande karaktärerna. Men något existentiellt för dem samman (den oförklarliga dragningskraften i sin vackraste och mest spännande form där åldersgapet och utseendet inte är av betydelse utan det är aura och inre energier som ges företräde).

I filmen, liksom i verkliga livet, är Bob Harris en amerikansk skådespelare. Karaktären Bob är däremot gift och hans karriär har sett sina bästa dagar. Hans uppdrag i Tokyo är att spela in en reklamfilm för ett japanskt whiskymärke. Han tar in på ett av Tokyos mest formidabla och exklusiva hotell.

Bob, som är drygt femtio, funderar mycket på sitt äktenskap och har kommit till den punkt i livet där han förstår att ska han göra någon förändring i sitt liv så är det nu, i elfte timmen.

Under all dödtid uppe på hotellrummet, inte minst jetlaggen som sätter käppar i hjulet för sömn, bestämmer han sig för att gå ner i baren. I baren möter han Charlotte, Scarlett Johansson.

Detta är ett mästerverk (ett av få amerikanska med tanke på deras digra produktioner). Skådespelarprestationerna är i världsklass. I mitt tycke hade en nominering för bästa foto, Lance Ackord, också varit given.

Din potentiella sinnesstämning under filmen: Översvallande känslor. Positiva. Men också funderingar för oss som fyllt femtio. Att livet håller på att rinna oss ur händerna.

Betyg: Det avgör du.

Veckans Filmraket 2

Julias ögon är en spansk thriller med inslag av skräck. Filmen är skriven av Guillem Morales och Oriol Paulo. Guillem Morlaes står också för regi. Produktion, det mexikanska geniet Gullermo del Toro som regisserade Mimic med behagliga Mira Sorvino (Oscarvinnande för bästa huvudroll i På tal om Afrodite vid Oscarsgalan 1996) i huvudrollen som Dr. Susan Taylor. Medproducenter av Julias ögon är Mar Targarona och Joaquín Padró.

I huvudrollerna har vi Julia och Sara. Båda rollerna görs av Belén Rueda (Barnhemmet, Gråta med ett leende). Rueda var tidigare värdinna för den spanska versionen av Lyckohjulet, La ruleta de la fortuna, men har gjort succé som skådis

Filmens handling:

Julia och Sara är tvillingsystrar och lider av en ärftlig sjukdom där synen gradvis försämras. Båda är förskräckta inför vad som väntar dem, att de kommer att bli blinda inom en inte alltför avlägsen framtid. När Sara helt tappat synen tar hon sitt liv. Men Julia är inte helt övertygad om att det är självmord. Hon försöker ta reda på mer om systerns död. Men hinner hon? Hennes egen syn börjar gå förlorad.

Din potentiella sinnesstämning under filmen: En suggestiv krypande obehagskänsla. Ett litet minus för att Morales stulet en del sekvenser från mer kända filmer.

Betyg: Det avgör du.

Veckans Filmraket 3

Fjärilen i glaskupan är ett franskt/amerikanskt Oscarsnominerat drama från 2007 som bygger på Jean Dominique Baubys, numera avliden chefredaktör för den franska modetidningen Elle, självbiografi. Boken gavs ut den 6 mars 1997 och blev genast en bestseller. Regissör är Julian Schnabel (Before Night Falls, med Bardem, Depp, och Kyle Minogues trolöse expojkvän Oliver Martinez i rollerna).

Filmmanus står den sydafrikanska författaren och dramatikern Ronald Harwood för. Ronald är i dag 82 år gammal. Han har även skrivit filmmanuset The Pianist med Adrien Brody i huvudrollen som den begåvade pianisten Wladyslaw Szpilman.

I rollerna i Fjärilen i glaskupan ser vi bland annat Mathieu Amalric som Jean Dominique och Roman Polanskis hustru Emmanuelle Seigner (Frantic, Bitter Moon) som Céline.

Foto, Janusz Kaminsi (Spielbergs förtrogne och Oscarsbelönade fotograf).

Filmens handling:

Jean-Dominique är Elle:s framgångsrika chefredaktör. Vart än han går och var än han sätter sin fot är det lycka och framgång. Han är narcissistisk ut i fingerspetsarna. Allt handlar om honom och hans behov som ska infrias in absurdum. En dag kullkastas hans liv när han får ett slaganfall. När han vaknar upp är han förlamad. Det enda han kan röra på är ena ögat. Hans förstånd är dock intakt.

Din potentiella sinnesstämning under filmen: Mycket funderingar, svårmodiga sådana. Att detta kan hända vem som helst. Till och med någon i ens närhet. I ens familj.

Julian Schnabel har fått till en stämningsfull produktion. Det subjektiva perspektivet, de annorlunda kamerablickarna. En film som skulle kunna förstås och beröra utan ljudspår, utan ord.

Detta är troligtvis inget för den traditionella filmtittaren. För att uppskatta kamerablickarna krävs förmodligen en konstnärssjäl.

Betyg: Det avgör du.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: