Sommarraketen som gör dig glad
Detta är en film för alla åldrar. En familjefilm med inslag av action och komedi. I USA hade den premiär den 22 december 2006. Filmen har en budget på 110 miljoner dollar.
Huvudrollsinnehavaren har haft cancer och en annan skådespelare i en av de mer betydande rollerna tog sitt liv för tre år sedan.
Rollistan är diger och man kan lugnt säga att castingen var lyckad. Alla gör sitt arbete förträffligt i samtliga av de tre filmerna som är gjorda.
Filmen jag valt att presentera denna vecka är en Natt på museet.
I regissörsstolen ser vi Shawn Levy (En galen natt). Shawn delar producentuppdraget med Michael Barnathan och Chris Columbus – den senare Hollywoods kanske största och mest framgångsrika med otaliga succéer bakom sig, både som regissör, manusförfattare och producent. Med filmer som Gremlins, Ensam Hemma, Harry Potter, Fantasic Four, Tempelmysteriet, Välkommen Mrs. Doutfire är han en av tidernas största filmmakare.
Originalmusik av Alan Silvestri (Tillbaka till framtiden). Manus Thomas Lennon (bland annat Herbie: Fulltankad) och Ben Garant (Reno 911!: Miami, Herbie: Fulltankad).
Kuriosa:
Vem är då dessa fantastiska skådisar i denna familjefilm?
Ben Stiller känner de flesta till. Komikern som för två år sedan blev diagnostiserad med prostatacancer. Ben är gift med skådespelerskan Christine Taylor och tillsammans har de barnen Ella 15 och Quinlin 12 (fyller det den 10 juli).
I dag florerar dock ryktet om att Ben och Christine ska skiljas efter sjutton års äktenskap. En tråkig nyhet. Den positiva är att han är fri från cancern.
Bens ständiga följeslagare, den oemotståndlige och karismatiske samt spexaren Owen Wilson har också en roll i filmen.
Owen fyller femtio nästa år och har två barn.
Tillsammans med Jade Duell har han sexårige Robert Ford Wilson, och med den personliga tränaren och före detta modellen och balettdansösen, svenskan Caroline Lindqvist, har han lille Finn.
För drygt tjugo år sedan flyttade Caroline tillsammans med sin pojkvän Nicklas Söderblom, denne välkänd för sitt förhållande med Nicollette Sheridan från Desperate Housewives, till USA. De separerade och Caroline gifte sig med en plastkirurg. I samma veva lärde hon känna Owen och de blev vänner. Året var 2007. Och det var just i samband med Owens separation från Kate Hudson som han träffade Caroline. Uppbrottet från Goldie Hawns dotter tog Owen väldigt hårt. Han ville inte leva längre och försökte ta sitt liv.
Svenska Caroline hjälpte Owen att ta sig ur depressionen. Under ett tag dejtade de, men det där lilla extra infann sig aldrig så de övergick till att vara bara vänner. Och fastän de inte var i ett förhållande bestämde de sig för att skaffa barn.
I rollen som Theodore Roosevelt ser vi det komiska geniet Robin Williams som så tragiskt lämnade oss den 11 augusti 2014 genom att hänga sig. Men Robin var sjuk. Mycket sjuk. Under en tid hade han lidit av svår depression och tidiga stadier av Lewykroppsdemens, ett tillstånd som påminner om Parkinsons och Alzheimers.
Lewykroppsdemens leder till gradvis försämring av motorik och kognitiva förmågor och är livshotande. Sjukdomen, i samband med stigande ålder och att karriären hade avstannat, förstärkte Robin lust att leva. Robin lämnade tre barn och en hustru efter sig.
Carla Gugino, den lilla mörka kvinnan med den djupa blicken, spelar Rebecca – Ben Stillers exhustru i filmen.
Första rollen var i TV-serien Vem är Boss. Carla Gugino har också varit med i Spin City. Hon började som modell men utan någon vidare framgång. Med 164 cm i strumplästen var hon tio centimeter för kort.
Ricky Gervais är, förutom skådis, ståupp-komiker, manusförfattare, producent och regissör, känd för sin kärlek till djur och sitt oförtröttliga engagemang i djurrättsfrågor och blev 2013 utsedd till djurrättsorganisationen PETA:s Person of the Year.
Ricky Gervais gästade Skavlan så sent som i mars i år.
Dick Van Dyke, mannen med det glada anletet och breda leendet, är fortfarande i livet och ska fylla nittiotvå, detta trots att han fortfarande ser ut att vara sextio. De flesta känner till hans show The Dick Van Dyke Show från 60-talet (61–66), en show som återupptogs under första halvan av 70-talet (71–74). Med The Dick Van Dyke Show vann mister Dyke tre Emmys.
Och sist men inte (jo) minst har vi den lille charmören (enligt ganska säkra källor 155 cm, sorry Wikipedia, inte 157 cm) Mickey Rooney som knöt hymens band hela åtta gånger (Liz Taylor, du har mött din överman). Dessutom att lägga beslag på självaste Ava Gardner, men också Marta MacVicar, är bedrifter att lyfta på hatten för. Virile Rooney dog den 6 april 2014. Han blev 93 år.
Handling:
Larry Daley, spelade av Ben Stiller, är en frånskild förälder som har svårt att behålla sina arbeten. Han avgudar sin son Nick, spelade av Jake Cherry, och vill vinna tillbaka sin sons förtroende eftersom han befarar att grabben börjar se upp mer till sin styvpappa Don, gestaltad av Paul Rudd.
Efter att ha fått sluffen från ännu ett arbete söker Larry jobb som nattvakt på det naturhistoriska museet och får det.
Ett lagom arbete, lugnt och stillsamt, eller?
Rollista:
Ben Stiller (Zoolander, Little Fockers, Dodgeball, Den där Mary), Carla Gugino (American Gangster, Match, Spy Kids, Snake Eyes), Owen Wilson (Zoolander, Wedding Crashers, You, Me and Dupree, Armageddon), Robin Williams (Good Morning, Vietnam, Döda poeters sällskap, Will Hunting, 200-årsmannen, och många fler), Mickey Rooney (En ding, ding, ding, ding värld, Svarta hingsten, Vi jazzkungar), Ricky Gervais (The Office, Ghost Town, The Invention of Lying), Dick Van Dyke (Mary Poppins, Bye Bye Birdie, Chitty Chitty Bang bang, Dick Tracy), Jake Cherry (Transit, The Rebound), Bill Cobbs (Mupparna, En kvinnas hämnd, Vägen till frihet, Oz: The Great and Powerful, Demolition Man), Kim Raver (TV-serierna Tredje skiftet, 24, Lipstick Jungle och Dr. Teddy Altman i Grey’s Anatomy), Patrick Gallagher (Final Destination 3, True Blood) och Rami Malek (Mr. Robot, TV-serie, Battleship, The Pacific).
Varför blev då Natt på museet en sådan succé?
Utmärkta skådespelarprestationer, men än viktigare i den tid vi lever nu, starka varumärken.
Filmer med starka varumärken spelar in ofantligt mycket pengar oavsett om filmen är bra eller dålig. Men detta gäller inte bara inom film och teve utan allt inom konstnärssfären. En halvtaskig film eller bok med ett starkt varumärke säljer betydligt bättre än en bra film eller bok med ett okänt varumärke.
Men boven i dramat är medierna. De styr det mesta. Förfor oss med sin upplysningsverksamhet. Ändå är de lika bortkollrade som oss andra. De försvarar sig med att de presenterar det som läsarna vill ha.
Starka varumärken får spaltvis i tidningar och på nätet, vilket naturligtvis väcker tittarnas nyfikenhet oavsett om kulturskribenten och bloggaren gett filmen ett mindre bra betyg.
Fenomenet är, att oavsett bra eller dåligt betyg så kommer tittarna att vallfärda till biograferna om filmen har starka varumärken (Brad Pitt, Tom Cruise, Scarlett Johansson mfl). Det räcker inte att din vän, arbetskamrat eller granne berättat att hen inte tyckte om filmen för du vill ändå se den eftersom du vill bilda dig din egen uppfattning. Och bakom varje köpt biobiljett (eller köpt bok) finns en person, en tittare. En tittare som kommer göra ytterligare reklam, ringar på vattnet-effekten, för filmen genom att skriva om den på sociala medier. Vad sedan hen skriver är mindre intressant eftersom det är den virala spridningen, skådespelaren och filmtiteln, som är intressant.
Natt på museet har en mycket stark rollista som ger filmen ytterligare ett uppsving. Dessutom var premiären av filmen väl tajmad.
Detta är en film man ska se juletid och i USA hade filmen premiär två dagar före julafton. Och fastän jag själv gillade den skarpt så är produktionen inget mästerverk. Storyn är förutsägbar och de flesta av karaktärerna är endimensionella.
Men berättelsen är något nytt: Utdöda ryggradsdjur börjar leva nattetid på ett museum. Och det är just på museet vi befinner oss större delen av filmen. Samtidigt har Thomas Lennon (manus) kryddat filmen med en sidoberättelse för att försäkra sig om att de mer vuxna biobesökarna inte ska tröttna. Kommer Larry Daley (Ben Stiller) att vinna tillbaka sin exhustru, spelade av Carla Gugino?
Spänningen vad som kan hända inne på museet är nästintill olidlig, i alla fall för de yngre biobesökarna. Bra vändpunkter och andhämtningar, när tittaren får återhämta sig, de kommer ut från museet, ut i ljuset och får möta mer alldagliga människor och djur.
Jag rekommenderar den skarpt. Men vänta med att se den till några dagar före julafton.
Kul att du tycker om den, Karina.
Trots en hel del läskiga scener med de uppstoppade urtidsdjuren som börjar leva är det en film som får en att må bra. Bara det ett betyg.
Den är verkligen bra! 🙂