Bokfrågornas ABC del 6

Så var det dags för bokstaven F i Lilla Os Bokfrågornas ABC

1. Frihet är viktigt och handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en som du tycker handlar om frihet! Oj, det här var svårt men jag skulle nog säga Pojken som kallades det av David Pelzer. Han hade en fasansfull barndom men han gick segrande ur striden och blev fri till slut. Oj vad jag grät, skrek och var förbannad (mest på den urbota fega pappan i huset) när jag läste den och de två efterföljande böckerna.

2. blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se av du läst? Jag läser för det mesta boken först och sedan avstår jag till 95 % ifrån att se filmen. (Tills nästa år vill säga då jag har utmanat mig själv (och andra) att se minst fyra filmer som är baserade på lika många böcker som jag har läst)). Om jag däremot ser en film som jag tyckte var bra då läser jag mer än gärna boken (för den är alltid bättre) ett tag efteråt. Filmatiseringar jag har sett är bl.a Djurkyrkogården (super), Timmarna (bra),  Den vita lejoninnan (usel), Innan frosten (ännu mer usel), Män som hatar kvinnor (okej) och Bridget Jones dagbok (bra).

3. Berätta om en riktigt bra av en bok! Den enda jag kan komma på är ovan nämnda Djurkyrkogården. Jag såg filmen på en liten biograf med surroundljud i slutet av 80-talet. Filmen följer i stort sett boken till punkt och pricka. Mitt starkaste minne är då pappan (kommer inte ihåg vad han heter) blickar ut över stigen som leder till Djurkyrkogården på natten. Trots att jag vet att just där och då kommer en katt att skrika till så blir jag och resten av biosalongen skitskraja och vi flyger upp ur våra stolar och det är först efter en inbillad evighet som vi landar igen. Fantastiskt!

4. Jag vill att du uppmärksammar en som du tycker får på tok för lite utrymme. Har precis läst ut Tyst vittne av Nigel McCrery ( kommer inom kort) och det verkar inte vara speciellt många – i alla fall inte i Sverige – som verkar ha hört talas om honom trots att han ligger bakom den brittiska succéserien med samma namn. Jag googlade på såväl författarens namn som på bokens titel med väldigt snålt resultat. Synd tycker jag!

Comments

  1. Nigel McCrery är för mig ett exempel på att jag inte kan läsa boken/böckerna om jag först sett en filmatisering. TV-serien Tyst Vittne är ju baserad på hans böcker och jag hann se ett sådant avsnitt innan jag hittade författaren.

    Hoppas du får ett gott slut på 2009 och en bra början på 2010.

    • För mig är det faktiskt tvärt om: jag har inga problem att läsa en bok om jag först har sett filmatiseringen då boken nästan alltid är bättre. Ska dock ärligt erkänna att Tyst vittne är en av mina favoritserier och jag har vant mig vid Niki, Harry och Leo och boken höll inte samma klass men den var trots det läsvärd.

      Gott nytt år!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: