Deckarhuset: Vilken är din favoritdeckare?

Erica på bloggen Deckarhuset.se ställer frågan vilken är din till sina läsare. Tidigare har jag ställt frågan vem är den bästa deckarförfattaren. Jag besvarade min egen fråga med därför att han är den vars böcker jag njuter mest av att läsa … just nu i alla fall.
Och det är det är just det som är tjusningen med böcker och . Ena dagen heter favoriten AA för att en tid senare heta BB osv. Det är en process som ständigt pågår: man hittar en som man maniskt läser allt av och då är han eller hon favorit. Kort därpå hittar man en annan som uppslukar en och så fortsätter det i det oändliga. Jag vet med säkerhet att kommer att få flytta sig från toppen. Kanske inte inom en snar framtid, men det kommer definitivt att ske.

Frågan Erica ställer är för mig helt omöjlig att besvara. Jag skulle – på inga villkor – kunna välja endast en bok och säga att det här är min absoluta . Jag har läst deckare ända sedan jag lärde mig läsa när jag var i sjuårsåldern. Bara för skojs skull gjorde jag en snabb uträkning på summan antal lästa böcker under mina 33 år som aktiv läsare. Resultatet är häpnadsväckande: jag läser i snitt tre böcker per vecka. Det gör tolv böcker per månad. Då det blir lite mindre vissa delar av året gångrade jag den siffran med elva (månader) och fick resultatet 132. Jag läser alltså 132 böcker per år. För att fullborda ekvationen gångrade jag den siffran med de antal år som jag har ägnat mig åt denna eminenta hobby. Resultatet blev 436, vilket är – i mitt tycke – en hisnande siffra. Här vill jag poängtera att den obligatoriska kurslitteraturen till de litteraturvetenskapliga kurserna jag har läst inte är medräknade här. Resultatet syftar helt och hållet till böcker jag har läst på min fritid. Att kunna plocka ut EN bok bland alla dessa böcker jag har läst vore en omöjlighet.
För att kunna besvara Ericas fråga skulle jag vilja döpa om frågan till “vilken är i ditt tycke den bästa svenska, amerikanska, brittiska . . . deckaren?  “

Min ser i skrivande stund ut så här:

Den bästa svenska deckaren
Millennium-triologin av Stieg Larsson

Den bästa amerikanska deckaren
Poeten av Michael Connelly

Den bästa norska deckaren
Det som tillhör mig av Anne Holt

Den bästa brittiska deckaren
I ondskans spår av Peter Robinson

Den bästa deckaren
Die Sünderin (Synderskan) av

Den bästa italienska deckaren
Il cane di terracotta (Terrakottahunden) av Andrea Camillieri

Den bästa franska deckaren
Vargarnas rike av Jean-Christophe Grangé

Intressant?

Om du gillade det här inlägget, läs då det här!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: