Författarporträtt – Elly Griffiths (1)

Först ut i en av mina nya inläggsserier med titeln Författarporträtt är författaren Elly Griffiths som ligger bakom Flickan under jorden och Janusstenen.

Först en liten varning: om ni INTE har läst de två första böckerna i serien om Ruth Galloway och Harry Nelson men ämnar att göra det så gör ni bäst i att INTE läsa det här inlägget. Det är SPOILERVARNING all the way!!

Mitt första möte med Elly Griffiths och hennes huvudkaraktär Ruth Galloway kom i samband med hennes deckardebut Flickan under jorden. Jag kände direkt att jag och Ruth skulle bli kompisar för evigt. Vi tänker lika, vi har ungefär samma värderingar, vi har ungefär samma umgängeskrets (eller kanske snarare brist därav), hon älskar katter, vi tycker båda väldigt mycket om John Rebus och vi flyr båda till böckernas värld när vi finner det för gott … Hon blev min själsfrände helt enkelt. Och vem behöver inte en sådan i sitt liv? Låt vara att hon blott och bart bara är en fiktiv sådan, men nu ska vi inte bli kinkiga. För mig duger det gott! I alla fall för nu!

Berättarformat

Elly Griffiths skriver sina böcker i presens och är det något som går hem hos mig så är det när författarna vågar vara ”annorlunda” eller bryta nya broar om ni så vill. Väldigt få författare väljer detta berättartempus och om man får tro alla experter på området så är det en oerhört svår konst som väldigt få behärskar. För Elly var det ett medvetet val då hon anser att man behöver känslan av att det som sker, det sker här och nu i en deckare.

Vår egen Olov Svedelid är av en helt annan åsikt då han i sin bok Lär dig skriva spännande hävdar att ”Det finns tillfällen då presens kan vara lämpligt för en skrivare men aldrig i det som gäller spänningsberättelser” (s.51). Jag håller inte med: Elly gör sitt jobb och hon gör det väldigt bra!

Ruth Galloway vs Harry Nelson vs Harry Nelsons fru

En annan sak som fascinerar mig med Ellys böcker är att det inte är i intrigen vari den största spänningen ligger. Nej, det är snarare realtionerna mellan karaktärerna som triggar upp spänningen till max.

Ta bara det som sker i Ellys Janusstenen: Ruth väntar barn med ingen mindre än hennes kombatant som tillika är kriminalkommissarien som Ruth arbetar sida vid sida med när de får nya mordfall att arbeta med. Jag pratar naturligtvis om Harry Nelson som i och för sig är en väldigt sympatisk herre som är otroligt duktig på det han gör. Men det finns dock en hake: han är väldigt gift och redan väldigt mycket far till två döttrar. Som om det inte vore nog har hans fru erbjudit sig att hjälpa Ruth med diverse inköp inför barnets ankomst. Vad i all världen kommer att hända när Harrys fru får reda på att hennes egen man är far till Ruths barn? Får hon någonsin reda på det? Och om ja, hur kommer deras relation att se ut i framtiden?

Det är frågor som förhoppningsvis kommer att få sitt svar i The House at Sea´s End som utkommer nästa år. Jag kan redan nu säga att jag kommer INTE under några som helst omständigheter vänta tills den har kommit ut i svensk översättning. Jag vill veta här och nu vad som kommer att hända. Ja, ja … jag vet. Tålamod är inte min starkaste sida!

Elly Griffiths

Hon föddes i London 1963 men numera bor hon strax utanför Brighton med man och barn. Innan hon debuterade med Flickan under jorden skrev hon fyra andra böcker i en helt annan genre och då under hennes riktiga namn Domenica de Rosa.

Då det finns rätt så knapphändig information om Griffiths på webben så beslöt jag mig för att ställa några egna frågor till henne. Men innan jag publicerar frågor och svar så måste jag bara få säga några få saker: Elly Griffiths är en genuin människa som tar hand om och uppskattar sina läsare. Inte nog med att hon kommenterade ett av mina inlägg skrivet på svenska ( den chocken, eller snarare glädjen har inte lagt sig ännu). Hon är dessutom den som fällde avgörandet huruvida jag skulle starta en engelsk sida eller ej. Jag menar, vem kan motstå någon som skriver.” Your English is perfect so it would be great if you could do some reviews in English for people like me….”

Nu gäller det bara att hitta den tid som krävs men det ska väl gå att gräva fram… på något vis…. hoppas jag i alla fall!

Intervju

Describe yourself with three words

Sociable, passionate, impatient

When did you start your writing career?

When I was on maternity leave expecting my twins. Prior to this, I’d worked in publishing for 10 years and that had almost succeeded in putting me off books for life.

Why Crime Novels?

I like puzzles and clues (I love crosswords). I also like writing dialogue – there’s a lot of dialogue in crime novels.

Is there any role models behind your main character Ruth Galloway or is she plain and simple a fictitious person?

Ruth really did just appear in my head fully formed. But perhaps there are some echoes of my two older sisters and one of my closest friends – all strong, independent women.

How many hours a day are you spending in front of the computer, writing on a novel?

Usually from 8am to about 11am.

What are you doing in your spare time, that is if you have any?

Relaxing with my husband and children. We live by the sea and we all love swimming and walking on the beach.

Which Swedish authors have you heard about and who is your personal favourite and why?

Henning Mankell, of course, but I’m slightly jealous because my husband loves the Wallander books so much. My all-time favourite, though, has to be Astrid Lindgren – I just adore Pippi Longstocking!

Do you have any tips for all the writing wannabees out there?

Finish it! I know so many people who have started a book but very few who have finished one….

Till sist ett klipp från ett youtube-klipp där frågorna ställs på italienska och Elly svarar på italienska. Ganska komiskt, men intressant!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: