Kulturfyran om läsning

Kulturbloggen ställer frågan om hur vi läser. Det här är första gången jag deltar i Kulturfyran, men vad jag förstår är det ett event som återkommer varje vecka. Veckans tema är alltså läsning.

1. Hur läser du? Jag läser i normalfallet snabbt och om boken är bra läser jag ännu snabbare. Stieg Larssons böcker, bara för att nämna ett exempel, tog en dag var att läsa. Jag är helt hopplös: jag bara måste veta hur det kommer att gå.

2. Hur många böcker läser du i månaden? Det varierar, men det brukar bli tre böcker/vecka vilket innebär 12 böcker i månaden i snitt. Ibland blir det dock fler och ibland något färre. Det beror på var i livet jag befinner mig just där och då. En sak som aldrig förändras är att jag läser varje dag, annars kan jag helt enkelt inte fungera på topp.

3. Vad läser du, vilken slags böcker? Vad läser du inte för slags böcker? Jag läser till 95% endast deckare.  Det är endast när jag pluggar litteraturvetenskap som andra genren ligger och väntar på min uppmärksamhet. Jag läser aldrig, om jag kan undvika det, Sci-Fi, Fantasy (tre böcker av Harry Potter undantaget) samt Harlequinromantik.

4. Vilka böcker står på tur att bli lästa av dig nu? De böcker jag läser just nu är Det sista testamentet av Sam Bourne och Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. När de är utlästa står Råttfångerskan av Inger Frimansson, Utan ett ord av Linwood Barlay, Rätt inställning till regn av Alexander McCall Smith, samt Det som göms under sten av Thomas H. Cook, på tur.

Comments

  1. Ja, jag kan tänka mej att man måste läsa en hel del som man inte skulle ha läst i vanliga fall. Förhoppningsvis hittar man kanske några nya favoriter, men just Harlequin hade man kanske kunnat klara sej utan… I vilket sammanhang lästes det? En kurs i mindre bra litt, eller? 😉

  2. Va!? Läser du inte Harlequinromantik?? Det som är så bra… 😉 Jag är likadan som du när det gäller deckare; sträckläser för att jag måste veta hur det går, vem som är mördaren… Läser snabbt även i vanliga fall, men ännu snabbare då! Kul med litteraturvetenskap, förresten!

    • Fia: När jag läste en litteraturvetenskaplig kurs var vi tvungna att läsa en Harlequinroman. Jag skämdes, helt ärligt, när jag gick in på kiosken för att köpa en. Det säger väl allt! 🙂

      Det är otroligt intressant att läsa litteraturvetenskap, men då måste man komma över vissa trösklar för att verkligen uppskatta det. Dikter och Harlequinromantik är bara två exempel.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: