Låt oss göra en litterär resa till Guadeloupe i vinter

skulle ljuga om jag påstod att jag snubblade över den karibiska författaren Maryse Condé helt av en slump, men det ligger inte heller så långt ifrån sanningen.

För några dagar fick en förfrågan om jag var intresserad av att ett sponsrat inlägg om på min blogg. Nja, tänkte först, men så vaknade nyfikenheten till liv. Jag besökte hemsidan och vems namn dök upp om inte Maryse Condé.

Nyfiken som är googlade jag på hennes namn, som jag för övrigt aldrig hade hört talas om tidigare, och hittade en med anledning av hennes besök på Bokmässan 2007.  Vid den här tiden hade hennes Färden genom Mangroven precis kommit ut på svenska, och enligt DN:s Stefan Jonsson är den så bra att han kallar Condé för ”en i Nobelprisklass.”

Det där med lockar mig inte särskilt. Ej heller att Condé skriver om makt och förtryck. Nej, det är snarare kombinationen av och en bra som lockade mig att ladda ner ovan nämnda till min läsplatta.

känner alltid en viss skepsism när jag ska läsa en som absolut inte skriver böcker inom min trygghetszon. Men på något konstigt vis kände ändå en viss trygghet i att ramberättelsen skulle kretsa kring en likvaka över en mördad mans kropp.

Hur sjukt är inte det?

Nåväl, när väl satte igång att läsa hände någonting magiskt. Jag blev så tagen av hennes sätt att att totalt glömde bort att det var en skönlitterär hade i handen. Språket är underbart, personskildringarna är magnifika, och miljöerna inbjuder verkligen till en stunds verklighetsflykt till dessa karibiska öar som har formen av en fjäril.

I dagsläget får jag nöja mig med att drömma mig bort, och titta på bilder som mer eller mindre kan jämföras med tortyr. Men en vacker dag ska jag minsann besöka detta vad som tycks vara paradiset på jorden.

Titta bara!

Du kan läsa mer om Guadeloupe här.

Om du känner att det här är ett resmål för dig, så tveka inte att boka resan genom Air France.

Trevlig resa!


 

Comments

  1. Karibien har sedan länge varit ett drömresmål för mig och mannen i mitt liv. För alla andra anledningar än litteraturen. Kul att inse att man kanske har något även där att inhämta!

    Får jag även bara passa på att gratulera till en mycket mer lättläst och tilltalande layout på bloggen! Jag har varit lite frånvarande lately och det kanske var länge sedan du ändrade sidan men ville bara uppmärksamma detta och säga att det var en positiv förändring. Hoppas dock att det bara är utseendet som genomgått en makeover för innehållet höll redan måttet sen tidigare!
    pixie recently posted..Mitt danskort är fullt

    • Tack! Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med min nya layout, och jag lovar att det bara är den som har förändrats – om man bortser från att jag inte bloggar riktigt lika mycket just nu, men det kommer också att återgå till det normala så snart det bara går.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: