Recension: Dead before dying av Deon Meyer

dead_before-dyingDet är lika bra att jag erkänner det med en gång: Jag är en lika stor “sucker” för Deon Meyers böcker som jag är för Elly Griffiths dito. När det gäller Ellys böcker kan jag inte få nog av Ruth Galloways och Harry Nelsons relation, Deon Meyer är en mästare på stämningar och hans språk är många gånger helt underbart!

I Dead Before Dying är det Mat Joubert som står för fiolerna när det gäller att utreda två parallella fall: “sweetheart”-bankrånaren och fallet med den som till synes slumpmässigt dödar människor med sitt “nineteenth-century German handgun.” Och det är allt ni kommer att få reda på när det gäller själva intrigen för jag tänker nämligen koncentrera mina tankar och reflektioner på karaktärerna och inte minst stämningen som fullständigt lyfts upp och ut från sidorna allt eftersom man betar av sida efter sida.

Först måste jag erkänna att jag är lite förvirrad när det gäller om Dead Before Dying är hans debutroman eller inte. Enligt Wikipedia förhåller det sig så men när man läser på hans egen hemsida så kan den vetskapen komma en aning på skam. Fast egentligen spelar inte detta någon som helst roll för Deon Meyer har kvaliteter som en del, eller snarare ganska många, författare bara kan drömma om: dialogerna är i mångt och mycket suveräna, karaktärerna är tecknade på ett sådant sätt att man kan inte låta bli att antingen tycka om dem eller hata dem, miljöbeskrivningarna är “outstanding” och han har verkligen förmågan att förmedla sinnesstämningar på ett sådant förbaskat trovärdigt sätt att jag bara genom att sträcka ut handen skulle känna hur de strömmade genom min kropp.

Benny Griessel är huvudperson i Thirteen Hours där han utreder ett komplicerat fall under sin 157:e fall som nykter. I Dead Before Dying är han långt långt under isen och det är Mat Joubert som ser till att han kommer på behandlingshem. Han hälsar på honom så fort han får en chans och när Joubert ser att han är på bättringsvägen ger han honom ansvaret för utredningen av “sweetheart”-bankrånaren. Vad detta gör med Griessel behöver väl knappast nämnas men det säger en hel del om Jouberts karaktär.

Joubert själv lider en hel del av sviterna efter sin fru Laras död. Han har stängt in sig i sig själv och han vägrar att lyfta på locket till sina känslor. När den tidigare “Commanding Officer of Murder and Robbery” väljer att ta en tidig pension ersätts han av överste Bart de Wit. Hans första självutnämnda uppgift är att ta reda på allt han kan om sina anställda, vilket även innebär att sätta sig in i deras liv och leverne. Joubert är både överviktig och rökare vilket inte är en hållbar kombination. Han sätts på diet, uppmanas att sluta röka samt uppsöka en psykolog då hans frus död uppenbarligen påverkar honom negativt. Därefter börjar saker och ting att hända i såväl professionella som yrkesmässiga liv och ibland blir det rent pinsamtm men jag dömer honom absolut inte då jag har varit i liknande situationer själv.

Har du ännu inte upptäckt Deon Meyers storhet är det dags att du gör det NU!

Bokfakta:

Författare: Deon Meyer
Titel: Dead Before Dying
Utgivningsår: 1999
Förlag: Hodder
Antal sidor: 410
Källa: Fått av en annan bokbloggare
Intresse: deckare, kriminalroman
Betyg [Rating: 4/5]

Comments

 1. Jag måste läst helt fel bok i fel läge, gav upp halvvägs. Hm, det låter ju bra när du skriver.

 2. Anna - och dagarna går
  Twitter:
  says

  Jag är en Deon fantast också, mycket för att jag är intressserad av Sydafrika och alltid läst mycket litteratur därifrån. Weylers är på gång med fler titlar för alla som helst läser på svenska.

 3. Tidningsida says

  Det finns en liten ”present” till dig inne på min blogg

 4. Jag blir så otroligt sugen på att läsa Deon Meyer när jag läser dina recensioner. Har tre av hans böcker stående olästa i hyllan, men hade tänkt vänta till nästa år med dem. Hoppas han är lika bra översatt också.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: