Recension: Inherit the dead av 20 författare

inherit-the-deadDu som har följt min blogg ett tag minns kanske hur lyrisk var efter att ha läst No rest for the dead, skriven av inte mindre än 26 olika författare?

Två lärdomar drog där och då var att man inte ska avskriva någonting utan att först ha gett det en chans, och att Jonathan Santlofer är en att utforska närmare.

Då Santlofer hör till den stora skaran som ännu inte har hittat sin väg till de svenska förlagen har tyvärr inte hållit mitt löfte till mig själv om att läsa hans med Kate McKinnon och Nate Rodriguez i huvudrollerna. Men med tanke på hur lättillgängliga böcker är nu för tiden beror detta snarare på tidsbrist än på någonting annat.

I No rest for the dead innehade Santlofer rollen som co-writer, men i Inherit the dead har han tagit steget upp till att stå som skapare och redaktör samt till bokens första kapitel.

Inherit the dead handlar om privatdetektiven Pericles ”Perry” Christo som anlitas av Julia Driscoll för att hitta hennes dotter Angelina ”Angel” som snart kommer att bli en mycket förmögen ung kvinna. Perry märker direkt att Julia inte delger honom hela sanningen och inte blir han klokare efter sitt möte med Angels pappa som verkar mer intresserad av knark och sprit än av att hjälpa Perry att ta reda på sanningen om försvinnandet.

Frågorna ökar ständigt i antal och det enda som Perry är helt säker på är att Angel är i stor fara och att han måste hitta henne innan den eller de som vill henne illa gör det.

Inherit the dead handlar om pengar. Mycket pengar. Med följer makt, misstro, girighet och avundsjuka och om det ens finns ett uns av sanning i hur vardagen för rika människor ser ut är glad att jag lever ett normalt hederligt Svenssonliv.

Intrigen i Inherit the dead har i sig ingenting som inte har läst förut, men vad som gör den så speciell är att bokens kapitel är skrivna av motsvarande antal författare. Än mer anmärkningsvärt är att de inte har försökt anpassa sig efter en given mall utan var och en har skrivit sitt bidrag med sin egen och med ett alldeles lysande resultat.

Två av mina favoriter står som medförfattare till den här boken, och Mark Billingham, och dessutom har läst en eller ett par av både och John Connolly, men i övrigt är det idel nya bekantskaper och måste säga att min redan långa läslista har blivit än längre.

Deltagande är:

 1. Mark Billingham
 2. Lawrence Block
 3. Ken Bruen
 4. Alafair Burke
 5. Stephen L. Carter
 6. Mary Higgins Clark
 7. Marcia Clark
 8. Max Allan Collins
 9. John Connolly
 10. James Grady
 11. Bryan Gruley
 12. Heather Graham
 13. Charlaine Harris
 14. Val McDermid
 15. SJ Rozan
 16. Jonathan Santlofer
 17. Dana Stabenow
 18. Lisa Unger
 19. Sarah Weinman

Det är extremt spännande att så många kan förenas i ett och samma skrivprojekt, eller vad säger du?

Bokfakta:

Författare: Jonathan Santlofer, Charlene Harris, Mark Billingham, m.fl.
Titel: Inherit the dead
Utgivningsår: 2013
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 224
Källa: Amazon
Intresse: thriller
Betyg [Rating:4/5]

 

 

Comments

 1. Nu blev jag riktigt sugen på den här också. Jag gillade No rest for the dead, så den här låter också som ett säkert kort.
  boktok73 recently posted..Bokrelaterade önskningar

  • Det mest imponerande med alltihop är att det är så många ”kockar” inblandade i ett och samma projekt. I like it!

 2. Jeg er helt enig i at dette må være et spennende prosjekt. Om det virkelig faktisk fungerer for leseren er det jo helt utrolig! Jeg tror jeg må sjekke ut denne (og kanskje også No Rest for the Dead). Takk for tipset!
  Lattermild recently posted..Half of a Yellow Sun – Chimamanda Ngozi Adichie

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: