Recension: The drop av Dennis Lehane

9789174294743_small_the-dropOj, oj, oj vad jag älskar Dennis Lehane. Han är helt enkelt en fantastisk historieberättare som med ”blott” högintressanta karaktärer och en bar kan få ynka 207 sidor att ta slut alldeles för snabbt.

Skådeplatsen är som vanligt ett mörkt, ogästvänligt och eländigt Boston som verkligen inte visar upp sig från sin ljusaste sida.

Baren ifråga drivs av Bob och Cousin Marv och det är där som den största delen av handlingen utspelar sig. Av bokens titel att döma är det inte särskilt svårt att lista ut vad som äger rum mellan ölutskänkningarna, men det som är riktigt intressant är vad som nystas upp när ett rån går snett och polisen vänder ut och in på alla i barens och kusinernas närhet. Oh boy!

Bob är karaktären som intresserar mig mest. Han är en enstöring som målas upp som en socialt handikappad och nästan lite efterbliven person som har svårt att få vänner. Kvinnor saknas helt i hans liv eftersom ”[…] experience had shown Bob that women saw the love in his heart, all right, they just preferred a heart with a more attractive casing around it” (sid. 10), och hans tankar om ensamhet träffade mig rakt i hjärtat ”You could make a friend of it, as long as you didn´t fight it” (sid. 10). Under resans gång kommer sidor av Bob att visas upp som återigen bevisar att man inte ska låta sig luras av det första intrycket, eller tro på allt man ”hör”.

Hunden Rocco kommer att föra med sig både en kvinna, Nadia, och en kåkfarare vid namn Eric Deeds som kryper under skinnet på en. Att han har agenda som kommer att leda till något stort råder det ingen tvekan om, men exakt hur stor den är och vilka som är inblandad i den kommer som en rejäl överraskning. Och tvisten på slutet är en klassisk Lehane och det kan knappast bli bättre än så här.

Humor (min humor vill säga) finns det gott om eller vad tycks om det här:

”Fucking Checkneyans, man” Bob stopped shoveling. ”Checkens”. ”What?” They´re Checkens,” Bob said, ”not Checkneyans.” Marv didn´t believe it. But they´re from Checkneya”. Bob shrugged. ”Yeah, but you don´t call people from Ireland Irelandians” (sid. 56). Underbart!

Boken har blivit film och ingen mindre än Noomi Rapace spelar en av rollerna:

Bokfakta:

Författare: Dennis Lehane
Titel: The Drop
Utgivningsår: 2014
Förlag: Abacus
Antal sidor: 207

Comments

  1. Köpte denna på bokrean, så det kommer väl att dröja ett tag innan den blir läst. Har två andra Lehane olästa också, de två sista delarna i den där trilogin som börjar med Ett land i gryningen. Alla andra Lehane har jag läst. Och gillat 🙂
    Monika recently posted..Top Ten Tuesday: Böcker som alla Stephen King-belackare borde läsa

  2. Denna måste jag läsa, har läst andra böcker av Lehane så den passar mig säkert, tror jag.
    Camilla recently posted..Veckans booktuber #1

  3. Har läst Shutter Island och några delar av Kenzie och Gennaro-serien. Tycker verkligen om hans böcker!
    Ewelina recently posted..Veckoplanering v. 15

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: