Bokbloggsjerka 20 – 23 maj

Har du ett genuint intresse för böcker? Bloggar du om böcker/litteratur/författare? Eller skriver du kanske ett och annat inlägg som har med ovanstående att göra? Då är du välkommen att delta i det som jag kallar för ”Bokbloggsjerka”.

Om bokbloggsjerka

Precis som titeln antyder är bokbloggsjerkan till för att vi ska kunna hoppa (eller jerka om man så vill) runt bland bokbloggar som har anmält sig i kommentarsfältet till respektive jerkainlägg. En del känner vi säkert till sedan tidigare men förhoppningen är att vi kommer att hitta nya bokbloggare som vi annars kanske skulle missa.

Det enda du behöver göra är att skriva ett inlägg om jerkan på din blogg och börja hoppa runt bland alla bloggar som har anmält sitt intresse till att vara med. Glöm inte att lämna ett avtryck i form av en kommentar hos de bloggare ni besöker. Detta gäller naturligtvis också om ni börjar följa någon genom jerkan då det alltid är kul att få veta hur man har blivit ”spårad”.

Jerkan pågår fredag – måndag varje vecka. Glöm inte att återkomma till det här inlägget för att se alla nya bloggar som har lagts till i listan.

Du måste ha en blogg som delvis handlar om böcker för att få vara med.

Regler

1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i kommentarsfältet så att vi lätt hittar till ditt inlägg. (Det är alltså inte adressen till din bloggs huvudsida som ska skrivas in här).

2.  Besök andra bloggar genom att klicka på deras ”jerka”inlägg. Hitta nya bloggar att följa. Skaffa nya vänner. Prata om böcker. Skryt upp dina favoritförfattare. Ha kul!

3.  Sprid information om jerkan så att så många som möjligt hittar hit och kan dela med sig. Ju fler vi blir desto fler nya bokbloggar kommer vi att hitta under resans gång.

4. Besvara följande fråga i ditt inlägg (det blir en ny fråga varje vecka!):

Hur viktigt är det för dig att böckernas intrig/karaktärer är realistiska? Om det inte är viktigt: Kan du ge exempel på någonting annat som bara måste tillgodoses för att du skall känna dig tillfreds med en bok. Om det är viktigt: Ge  exempel på böcker som anser sakna realism och varför du tycker som du gör.

För mig är trovärdighet ett måste!

Det gäller såväl intrig som karaktärer. Jag kan köpa att något av det är mindre realistiskt än det andra men jag fullständigt ratar böcker som varken har en trovärdig intrig eller en trovärdig karaktär.

Ingen lär bli förvånad när jag säger att Simon Becketts böcker faller inom ramen för det sistnämnda epitetet: David Hunter är ingenting annat än en patetisk rättsantropolog som jag absolut inte har några känslor för. Intrigerna är så överdrivna att det blir skrattretande: antingen så är det miljontals flugor (Dödens kemi) som flyger omkring på var och varannan sida, eller så är det eldar som brinner överallt (Skrivet i eld), precis hela tiden eller så är det lik som bokstavligen ligger staplade på varandra (Whispers of the Dead) och det tar aldrig slut. Jag har gett Beckett tre chanser och någon fler blir det inte. Punkt och slut!

Detsamma gäller Simon Kernick som skriver om a) Dennis Milne (t.ex. Handel med döden) som jobbar som polis men som extraknäcker som yrkesmördare och b) har en karaktär – Asif Malik – som helt plötsligt återuppstår i Uppdrag: Mord efter att ha varit död i tre (!) böcker. Jag läste kanske till sidan 100 för att sedan slänga boken över axeln och låtsas att jag aldrig har hört talas om Simon Kernick. Och så lär det förbli!

Just nu håller jag på att läsa Hjälten av Dean Koontz där intrigen är bra men där en av karaktärerna lämnar mycket övrigt att önska. Vem och på vilket sätt tänker jag inte avslöja förrän det är dags för recension.

Som tur var förekommer sådana här störningsmoment ytterst sällan och att skriva en lista på de böcker som väl uppfyller kraven för realism skulle ta alltför lång tid. Men ett pyttelitet urval kan jag i alla fall bjuda på:

Mörk kust av Peter Temple
Barn 44 av Tom Rob Smith
Askungar av Kristina Ohlsson
Andras plåga av Val McDermid
Patient 67 av Dennis Lehane

Comments

 1. Lite sent igen, men: http://www.spetsig.se/?p=3446
  Spetsig recently posted..Bokbloggsjerka 13-5-16-5

 2. Håller med om Kernick, men inte om Beckett. Här finns mina svar. http://wp.me/p10aY1-1rB

 3. Vilka bra frågor du har. Man får verkligen fundera och grunna innan man kan svara…
  Bokslukaren recently posted..Japp- så jerkar vi igen!

 4. Det är väldigt intressant att du nämner Patient 67 som ett exempel på en realistisk bok. Jag vill inte skriva varför jag anser det för att inte förstöra för någon som ännu inte läst boken men hoppas at du kanske förstår vad jag menar. 🙂

  Jag läser Whispers of the Dead av Simon Beckett just nu faktiskt. Jag har ju inte tyckt att de tidigare böckerna var riktigt lika usla som du gjorde. Men nu när jag påbörjade den här inser jag att de inte gjort något särskilt starkt intryck. Jag kan inte för mitt liv komma ihåg varför den där människan som knivhögg honom gjorde det och på vilket sätt personen fortfarande var farlig…

  Och så på sidan 75 dök den kursive mördaren upp. Då var det nära att jag slängde boken i väggen. Men jag lär nog läsa ut den i vilket fall som helst, fast om det fortsätter i den här stilen blir det nog min sista David Hunter-bok också.
  Katarina recently posted..Internetmysterium

  • Annika says

   Jag förstår precis vad du menar och det är också just därför som jag tycker att det på sitt sätt är realistiskt. Om du nu förstår vad jag menar 😉

   Jag måste erkänna att jag drog på munnen när jag läste om dina upplevelser av Whispers of the Dead och det är nog bäst att jag inte säger någonting om vad du kan förvänta dig av resten av boken för jag vill ju inte förstöra din ev. läsupplevelse 🙂

 5. Hej Jag har flyttat min Deckarblogg till:

  http://carlstedtfamily.blogspot.com/
  Gunnar recently posted..Deckarbloggen har flyttat hit

  • Annika says

   Tack för att du informerar mig om detta. Jag ska genast uppdatera min länk till din blogg 🙂

   Om nu Aftonbladet lägger ner sin bloggverksamhet innebär det då att Bloggportalen också kommer att försvinna?

Trackbacks

 1. […] Skriv in adressen till ditt inlägg om ”jerkan” i Annikas kommentarsfält som du finner här. […]

 2. […] lyder frågan, eller kanske frågorna som Annika ställer i veckans Bokbloggsjerka. Och som vanligt är det inte så lätt att svara. Grundförutsättningen är att jag vill ha […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: