Hur du motiverar dig själv när allt suger

Under helgen har jag jobbat natt i 22 timmar och när jag har haft en lugn stund har jag läst lite i boken Hur du motiverar dig själv när allt suger skriven av Thomas Nilsson.

Trots att jag inte har hunnit särskilt långt finns det en del tänkvärda saker att ta till sig, frågeställningar som kräver ett ärligt svar, funderingar som sätter bollen i rullning, och en massa tips och idéer om hur man får bättre självförtroende och bättre självkänsla. Bland annat!

Jag kommer att skriva mer om boken när den är utläst även om det inte kommer att bli en regelrätt recension.

I en annan bok om självförtroende – Bättre självförtroende. Lär dig kommunicera klart och entydigt av Beverley Hare – läste jag att man blir stärkt som människa om man själv kan ta aktiva val i situationer som man annars bara har blivit frustrerad och irriterad över. I det här steget gäller det också att fundera över om vem som äger det aktuella problemet. Är det jag, kan jag göra någonting åt det. Är det någon annan så kan man lugnt släppa det och gå vidare med sitt eget liv.

Trots att det kan låta väldigt enfaldigt och löjligt så har jag försökt att följa rådet och det FUNGERAR! Tidigare kunde jag inte köra bil utan att INTE bli flyförbannad på mina medtrafikanter som antingen körde för sakta, inte blinkade när de skulle svänga etc. Efter att ha läst boken om självförtroende började jag tänka att jag kan inte påverka hur han med hatten kör sin bil. Problemet är alltså mitt och nu måste jag välja hur jag ska reagera. Jag valde att inte reagera alls utan i stället tog jag tillfället i akt att planera middagen, satte upp planer inför helgen eller någonting liknande. Jag blev oerhört förvånad över att det gick så lätt att ändra ett beteende som jag har dragits med så länge. Nu blir jag aldrig arg i trafiken längre vilket innebär att jag inte heller tar till idiotiska åtgärder om någon t.ex. skulle köra 70 där det är 90.

En annan sak jag bestämde mig för att jobba med är att INTE bli galen över alla stavfel, grammatiska fel, syftningsfel etc jag hittar i skrivna texter. Det här har varit mycket svårare att jobba med, men jag är på god väg. Jag SER fortfarande dessa fel, men jag reagerar INTE som jag brukar. Vilket är en bra egenskap när man ska läsa Nilssons bok. Den är full av meningar som är uppbyggda fel, ordföljden är på många ställen helt galen, i vissa meningar fattas det ord (framför allt prepositioner) och i vissa meningar är det för många ord (det vill säga att vissa ord t.ex. upprepas eller har blivit kvar efter ett försök till redigering. Skillnaden nu är att jag inte blir arg och frustrerad av författarens ”inkompetens” utan jag läser meningen som den ska vara (visserligen efter andra eller tredje försöket) utan att hetsa upp mig. Jag är på god väg till något stort och det är jag stolt över!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: