När varje dag är som ett oskrivet blad [Recension]

before-i-go-to-sleepSteven S. J. Watson har med Before I go to sleep skrivit en thriller som har fått lovord av såväl författare som professionella kritiker. Och med tanke på att det är Stevens debutbok så är det svårt att inte imponeras över hur väl han lyckas gestalta Christine Lucas liv där varje dag är som ett oskrivet blad.

Bokens struktur

Boken är indelad i tre sektioner: i dag, Christine Lucas dagbok och i dag. I den första får vi möta Christine när vaknar hon upp i ett okänt sovrum. I sängen bredvid henne ligger en okänd man som hon tror sig ha haft en tillfällig affär med. Hon smyger sig ut i badrummet och får en chock när hon ser sig i spegeln. Hon känner visserligen igen sina ögon men spegelbilden har åldrats minst 20 år och hon har ingen aning om hur det gick till. På väggen sitter fotografier på henne själv och den man som vaknade upp med. På kortet står det Ben, din man. Hon konfronterar mannen och får då veta att hon 18 år tidigare hade varit med om en allvarlig olycka som orsakade henne en svår minnesförlust.

Den som för in oss i Christine Lucas dagboksanteckningar är Dr. Nash. Även om hon inte minns att hon någonsin har träffat honom förut går hon med på ett möte. Han ger henne en dagbok som hon har skrivit under de senaste veckorna och när hon återvänder till sitt hem börjar hon läsa. Under hennes namn står “LITA INTE PÅ BEN.”

När vi återvänder till nutid är det en och annan överraskning som lurar runt hörnet…

Bokens styrkor

Som jag skrev i inledningen så har Watson lyckats otroligt väl med att gestalta hur ett liv med grav minnesförlust kan te sig. Detta medför att det inte är särskilt svårt att åtminstone delvis kunna sätta sig in i Christines hjälplöshet när enstaka minnen kommer tillbaka till henne under dagtid för att sedan vara tvungen att börja om på ruta ett dagen därpå. Jag orkar inte ens tänka tanken på hur jag skulle må om jag råkade ut för samma sak.

Jag måste även ge Watson cred för bokens väl genomtänkta upplägg och genomförande. I normala fall skulle jag ha lagt ifrån mig en bok där 241 sidor (i det här fallet ca 65%) består av dagboksanteckningar men här var det inget alternativ (läs mer under Bokens svagheter).

Som sig bör får man ledtrådar kastade till sig men det var långt ifrån ett förutsägbart slut och med det sagt måste jag ge Watson Med beröm godkänt på den punkten.

Bokens svagheter

Dagboksanteckningar saktar per automatik ner tempot och att jag gillar när det är fart och fläkt i en bok är knappast någon hemlighet vid det här laget.

DOCK måste jag tillstå att man blir så engarerad i Christine och hennes liv att det är helt omöjligt att inte dras med i hennes historia och att inte läsa vidare för att få veta bakgrunden till vad som hände med henne är helt otänkbart.

Rekommenderas å det varmaste!

PS. I slutet av boken finns det några diskussionsfrågor till läsgrupper. Om man hellre vill diskutera boken på Twitter så kan man göra det under #B4IGTS.

Intressant?

Bokfakta:

Författare: S.J. Watson
Titel: Before I go to sleep
Utgivningsår: 2011
Förlag: Black Swan
Format: Pocket
Antal sidor: 372
Källa: Bibliotek
Intresse: thriller,
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. *malin* says

    Jag brukar också ha svårt för dagböcker som kommer in i en boks handling, de brukar dra ner tempot i boken. Jag håller med dig om att det inte var så i den här boken – här var dagboken snarare det som drev handlingen framåt.

    Det är verkligen en enormt bra bok! Spännande, tänkvärd och välskriven. En riktig bladvändare!

Trackbacks

  1. […] En smakebit från boken finns här. Andra som läst och tyckt är Bokföring enligt Monika, C.R.M. Nilsson och Annika. […]

  2. […] Annika; Bookis och Jennies boklista […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: