Recension: 61 Hours av Lee Child,

Jack Reacher sitter på en buss på väg till ingenstans när den plötsligt sladdar till och hamnar i diket. Efter en lång och kall väntan får han, tillsammans med övriga passagerare, lift in till en småstad i South Dakota.

Då samtliga hotell och motell är fullbokade tvingas de flytta in hos vem det nu än är som råkar ha en säng över. Reacher hamnar hos polisen Andrew Peterson och hans familj.

Innan han vet ordet av är han indragen i mord, knarkaffärer och vittnesskydd.

Jag och Reacher har ett långt och stabilt förflutet bakom oss och med facit i hand är det just det som räddar boken från att bli en total flopp.

Boken inleds med ”Five minutes to three in the afternoon. Exactly sixty-one hours before it happened” och nedräkningen till vad som nu komma skall är det enda egentliga spänningsmomentet i hela boken.

Mord sker men de lämnas därhän för att i stället på den stora händelsen som hela tiden finns närvarande men som man egentligen inte förstår innebörden av förrän det nästan är för sent. Dock lyckades jag- tre sidor innan det avslöjades – ut vem som var mördaren och om jag ska tillskriva mig själv äran eller ett misslyckande låter jag vara osagt …

Det tog mig en dryg vecka att ut 61 Hours och det är absolut inte okej. I normala fall brukar jag läsa ut en Jack Reacher thriller på en dag ty det går helt enkelt inte att slita sig ifrån honom och hans upptåg. I normala fall alltså! Här saknas i stort sett det mesta: ingen spänning, inget tempo, inga intressanta karaktärer (förutom Reacher då) och ingen egentlig intrig. Igenkänningsfaktorn när det gäller miljöbeskrivningarna är emellertid hög då det är precis lika kallt i South Dakota som det har varit i Arjeplog den gångna vintern. Jag har full förståelse för att näshåren fryser till, att läpparna och tungan blir så stela av kölden att det inte går att prata så att folk förstår vad man säger, och inte minst att när man väl har börjat skaka då skakar man så att tänderna skallrar.

Sammanfattningsvis: Jag hade inte läst klart den här boken om a) det inte hade varit som hade skrivit den och b) om det inte vore för min gode vän Jack Reacher. Har du ingen speciell relation till någon av dem råder jag dig att se dig om efter någonting annat att ty det här är alltför intetsägande för att slösa tid och energi på, i normala fall alltså.

Worth Dying For inleds med att ge en tämligen avgörande tillbakablick på hur 61 Hours slutade … Just so you know!

Kommer jag att den? Absolut, det är ju Reacher vi pratar om här!

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta

Författare: Lee Child
Titel: 61 Hours
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bantam Books
Antal sidor: 493
Källa: Köpt
Intresse: Thriller
Betyg [Rating: 2/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: