Recension: In the Dark av Mark Billingham

Jag läste ut In the Dark i går kväll och tankarna har sedan dess obönhörligt vandrat tillbaka till händelserna, karaktärerna och den mörka råa stämningen som tar ett ordentligt tag i en och som omsluter en var man än är.

Skådeplatsen är London men det är inte ett London som du och jag känner oss hemma i och som vi skulle vilja besöka om och om igen. Nej, det är ett London där stadens bakgator och skumma kvarter lyfts fram i ljuset och som jag allt mer vill distansera mig ifrån ju mer jag läser om dem SAMTIDIGT som jag vill befinna mig på ort och ställe för att själv kunna ta reda på sanningen bakom samtliga karaktärers tankar och agerande.

Jag vill själv se vad det är som får gängkrigen att blomma ut. Jag vill själv se vad det är som får barn i den tidiga tonåldern att söka sig till farliga människor och utföra farliga gärningar bara för att få en liten smula av den stora penningkakan, vilket på intet sätt kan bära upp de enorma skuldkänslorna som hemsöker dem dag som natt. Sist men inte minst vill jag vara i Helen Weeks närhet då hon höggravid försöker ta reda på vad det var som hände när hennes pojkvän Paul dödades när en bil sladdade in i en busshållplats efter att ha blivit beskjuten.

Allt för att åtminstone kunna försöka förstå vad det var som egentligen hände och inte minst för att få ett svar på den ständigt närvarande frågan ”varför”!

Katarina skrev i sin recension att ”ingenting är enkelt i den här boken, utom att läsa den” och med det satte hon huvudet på spiken. Vi kan inte förstå hur vissa lekande lätt tar sig genom livet medan andra tvingas, eller kanske snarare luras, in i situationer som de sedan är oförmögna att ta sig ur. Vi kan inte förstå den oerhörda makt som är förknippad med pengar och vi kan inte förstå den ondska som finns runtomkring oss. Vi kan läsa om allt detta, rycka på axlarna med ursäkten att det rör ju inte oss och fortsätta leva livet som om ingenting har hänt. Men en sådan här välskriven och spännande thriller sätter verkligen världen, som vi trodde att vi kände utan och innan, i gungning. Och det kommer att dröja länge innan den stannar upp igen…

Genom hela boken får vi följa med karaktärerna i deras liv, deras tankar och deras agerande. Ett steg i taget kommer vi sanningen närmare men ingen hade kunnat förbereda mig på det omvälvande slutet som jag ännu inte har hämtat mig ifrån.

Som ni märker har jag inte ordat mycket om vad In the Dark egentligen handlar om och det är ett medvetet val då det helt enkelt inte går att skriva om handlingen utan att avslöja för mycket.

Om ni verkligen VILL veta vad den handlar om innan ni läser den så har jag ett förslag till er: lyssna på Mark Billinghams egna ord om boken, sätt er därefter bekvämt tillrätta, stäng av telefonerna tv:n och internet och låt er uppslukas av Londons under värld.

Enjoy!

Bokfakta:

Författare: Mark Billingham
Titel: In the Dark
Utgivningsår: 2009
Förlag: Harper Ficion
Antal sidor: 401
Källa: köpt
Intresse: thriller
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Vad roligt att du tyckte om den. Jag tyckte att den var helt fantastisk. Tänkvärd och spännande.
    Katarina recently posted..Solokvist

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: