Recension: Det ögat inte ser av Lee Child

är en före detta militär som lever sitt liv i ”kappsäck”. Han har ingen fast adress, ingen packning, ingen familj, inga vänner. Allt han äger och har kan han lätt bära med sig i sina fickor.

kan inte hjälpa det men han är min hjälte! Han klarar av saker som ingen mänsklig varelse borde kunna klara av. Han har en utomordentlig förmåga att med små medel (framför allt och logik) räkna ut hur saker kommer att bli, hur människor kommer att reagera och inte minst var i New York de kan tänkas gömma sig. New York är en stor stad men när Reacher är där ter den sig som en litet sketen förort till en småstad långt ute i öknen.

Med få undantag vet man vad man får när man håller en bok av i händerna. Oftast har saker börjat hända redan innan man har kommit till slutet av första sidan. Därefter ökar tempot systematiskt för att fullständigt explodera under de sista sidorna innan det lugnar ner sig och låter fixa till anletsdragen innan han drar vidare mot nya bekymmer och skumma typer i en annan del av landet.

Det ögat inte ser är inget undantag om man bortser från det faktum att man sitter obotligt fast i ett spänningsrus redan efter första meningen: ”Självmordsbombare är lätta att identifiera” (s.7). Den som yttrar den tanken är så klart som sitter på en tunnelbana och studerar en medpassagerare som beter sig underligt. I huvudet går han punkt för punkt igenom listan över vad som kännetecknar en självmordsbombare och ju längre ner han kommer desto mer övertygad blir han om att hans intuition är riktig. Det han inte är lika säker på är om han ska ingripa eller om han ska låta bli för tänk om det mot all förmodan skulle visa sig att han har fel?

Det här är en thriller när den är som bäst. känns tämligen överflödiga. Läs den!

Det ögat inte ser ingår i läsutmaningen Deckare jorden runt som Paulas bokblogg startade.

<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta:

Författare: Lee Child
Titel: Det ögat inte ser
Originalets titel: Gone Tomorrow
Utgivningsår: 2010
Förlag: Damm
Översättare:
Antal sidor: 408
Källa: Bibliotek
Intresse: Thriller
Betyg [Rating: /5]

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: