Recension: A tap on the window av Linwood Barclay

tap-on-the-window_haftadLinwood Barclay är en mästare på att göra en långsam och tämligen händelselös historia extremt intressant.

Med A tap on the window överträffar han nästan sig själv och jag kommer att bära med mig historien under en lång tid framöver.

Cal Weaver är till professionen privatdetektiv och han skulle komma att ångra att han plockade upp den tonåriga Claire Sanders den där regniga kvällen. Dagen efter är hon nämligen spårlöst försvunnen och Cal hamnar tidigt i polisens blickfång.

Då Cal inte litar på Griffons poliser tar han saken i egna händer och startar en egen utredning.

Låter det bekant?

Såklart det gör, men Barclay har en röst som gör att man stannar upp och verkligen lyssnar på vad han har att säga. Och han gör det på ett sådant övertygande sätt att jag nästan kände ett oförklarligt behov av att be honom om ursäkt när jag behövde lägga ifrån mig boken en stund.

Nja, det var väl kanske en aning överdrivet men klart står dock att han verkligen kan beskriva karaktärer, miljöer och stämningar på ett sådant sätt att han helt trollbinder sin publik.

Cal är gift med Donna och ett par månader innan vi kommer in i handlingen förlorade de sin son Scott i en tragisk olycka.

Båda har fastnat i destruktiva beteenden som gör det än svårare för dem att anpassa sig till ett liv utan honom. När Cal inte jobbar med ett fall ränner han runt i Griffon för att försöka ta reda på sanningen bakom sonens död.

Donna lämnar bara hemmet när det är dags för henne att åter ta plats på Griffons polisstation, all övrig tid lägger hon på att skissa fram porträtt på sin son och hon tänker inte ge sig förrän hon har lyckats skapa någonting som är helt perfekt.

Scott är ständigt närvarande och stundtals är det svårt, för att inte säga omöjligt, att inte dras med i den sorg och förtvivlan som hägrar över familjen Weavers hus.

Genom Cals jakt på sanningen, hans flashbacks och hans egen och polisernas utredning växer sakta men säkert en tydlig bild över både Scotts död och Claires försvinnande fram. Och den bilden gör oerhört ont och stundtals var jag så upprörd att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.

Att det är någonting skumt på gång på den lokala polisstationen avslöjas tidigt, men riktigt hur illa ställt det är framkommer inte förrän mot slutet av boken.

Fascinerande är dock hur samtliga karaktärer är beroende eller medberoende av varandra.

Poliserna som knackar på hemma hos Cal Weaver är ute på uppdrag av Donnas bror Augustus “Augie” Perry. Donna jobbar på polisstationen som Augie basar över. Cal och Augie har inte mycket till övers för varandra men de tvingas ändå få till någon slags relation innan de båda kan stänga igen locket till den här historien. Ovan nämnda poliser är i sin tur beroende och/eller medberoende av andra karaktärer och någonstans där i mitten finns Scott.

A tap on the window utspelar sig under ca 24 timmar vilket brukar indikera ett högt tempo, men så är inte fallet. Handlingarna rör sig framåt i sakta mak men familjen Weaver, polisens minst sagt tveksamma ageranden och faktiskt, hör och häpna, partierna skrivna i kursiv stil trollband mig på ett sådant sätt att jag inte ens la märke till det.

A tap on the window når nästan hela vägen fram till en femma i betyg, men eftersom något av det som jag avskyr mest finns med kan jag inte låta det gå obemärkt förbi.

Bokfakta:

Författare: Linwood Barclay
Titel: A tap on the window
Utgivningsår: 2013
Förlag: Orion
Antal sidor: 359
Intresse: Thriller
Betyg [Rating:4.5]

Comments

  1. Absolut en bok för mig! Klick, klick, så är den på min önskelista 🙂
    boktok73 recently posted..Året som gick

  2. Det där kan absolut vara något för mig!
    Lena recently posted..Spänningsutmaning: Januari

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: