Recension: Av kött och blod av Henrik Johansson

av-kott-och-blod

Tänk att jag har låtit en helt fantastisk bok stå orörd i bokhyllan så länge!

Jag kommer inte ihåg när jag mottog Henrik Johanssons bok Av kött och blod, men det kan ha varit någon gång i början av året. Sedan dess har den stått och tagit upp plats i bokhyllan.

Omslaget (som jag för en gångs skull tittade på) lockade mig inte och det gjorde inte baksidestexten heller, och för att den någon gång skulle bli läst anmälde jag den till Pocketlovers läsutmaning tre på tre. Och det var i grevens tid som jag tog tag i den eftersom utmaningens deadline går ut i morgon.

Nu när jag har läst den kan jag inte förstå hur jag kunde låta den stå orörd så länge. Den är i mångt och mycket helt fantastisk!

Av kött och blod är inte en deckare men den är ändå fylld med överseelser som skulle kunna få vem som helst att agera och reagera.

Jag har en lång erfarenhet av hotellbranschen och jag kände igen mig i nästan alla situationer som ledningen försätter sina anställda i. Detta fick mig att minnas hur jag till slut jagade in hotellchefen i restaurangen och läste lusen av honom när jag hade fått nog efter en lång och intensiv vintersäsong som nästan höll på att ta livet av all personal.

Det var tider det. I dag kan jag skratta åt eländet det men när vi var mitt uppe i skiten var det inte roligt, det lovar jag.

Igenkänningsfaktorn är en starkt bidragande orsak till att jag gillade den här boken. Karaktärerna är en annan.

Henrik Johansson har skrivit en roman där karaktärerna står i fokus, och han gör det på ett sådant intressant och kreativt sätt att jag inte ens tänkte på att boken helt saknade tempo.

Egentligen händer det inte mycket mer än att kockarna lagar mat, diskaren Terje diskar (föga förvånande eller hur?) och servitriserna gör det de förväntas göra. Låter inte så upphetsande egentligen, men konspirationsteorierna och karaktärernas samverkan blandat med en extrem förmåga att samarbeta gör att boken är rejält underhållande.

Jag är inte säker på att jag inte skulle ha uppskattat Av kött och blod om jag själv inte skulle ha haft egna erfarenheter av hur det kan se ut på en sådan här arbetsplats. Men jag tycker att den är fantastisk, underhållande och – precis som alla andra bra böcker – alldeles för kort.

Om du inte har någon erfarenhet av restaurangbranschen (och inte förväntar dig en rejäl deckare) kommer du att få en fantastisk insyn i hur den världen faktiskt kan se ut. Med undantag av köttmonstret då.

Om jag ska klaga på något så är det att fonten är på tok för liten, men vad tusan, det är elementära saker och i det här fallet uppvägde det goda det onda.

Starkt jobbat Henrik Johansson!

Bokfakta:

Författare: Henrik Johansson
Titel: Av kött och blod
Utgivningsår: 2013
Förlag: Federativs förlag
Antal sidor: 279
Källa: Förlaget
Intresse: roman, samhällskritik
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Vilken fin recension! Ärligt talat trodde jag inte du skulle gilla boken. Vad roligt att höra om ditt jobb på hotell. I det jag skriver nu är det mer bageri än restaurang, mycket arbete blir det när jag skriver.
  För övrigt börjar jag gästblogga på bokcirklar.se idag.
  http://bokcirklar.se/2013/12/gasten-gor-festen/
  Henrik Johansson recently posted..Prekariatet och Av kött och blod

  • Nej, det kan jag tro. Jag blev lika förvånad själv! 🙂
   Ser fram emot nästa bok även om jag inte alls känner mig lika hemma när det kommer till bagerier.

 2. Jag har ingen erfarenhet inom denna bransch, men jag tyckte att det här var en otroligt välskriven bok som på ett fantastiskt sätt låter läsaren få inblick i branschen!!
  Lena recently posted..Tematrio – Prisvinnare

  • Absolut! Jag trodde inte att jag skulle gilla den men där kan man verkligen snacka om personer som jag antingen skulle vilja ge på käften eller ge en kram. Jag kom dock inte på förrän nu att jag skulle ha kunnat nämna ett par av dem i veckans jerka. Nåväl, finns nog anledning att komma tillbaka till den här boken på ett eller annat sätt i framtiden 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: