Recension: Lustjakt av Annika och Vera Ahlverström

Lustjakt av Annika och inleds med en ”jobbresa” till Riga där Linda får stå ut med våld, förödmjukelser, sadism etc. Linda sitter fast i en värld där våldtäkter, slag etc. följer med henne vart hon än går och blir galen av ilska varje gång jag läser om sådana här övergrepp. Mycket har skrivits om detta och därmed är Annikas och Veras skapelse inte unik, men det finns vissa inslag i dessa sammanhang som de har hittat en ny vinkel på och det gläder mig att det inte blir alltför stereotypiskt.

Starka fastnar alltid för oavsett om de är goda eller onda. Här finns det gott om den senare varan och jag fascineras över hur känslokalla en del av dem tycks vara. De bryr sig helt enkelt inte om att de kommer att förstöra någons liv för alltid, utan för dem är det som vilket 8 till jobb som helst. Samtidigt blir de vansinniga om någon gör något de inte gillar mot dem. Vad man kan dra för växlar av det är något som jag ska utforska vid ett senare tillfälle.

Svaga får andra ”krafter” att ticka hos mig och trots att tycker att Lennart är patetisk så är det den kvinnliga huvudkaraktärer Jessica Ström jag tycker minst om. Hon ifrågasätter allt hon gör, hon lapar åt sig allt som sägs om henne oavsett om det är sant eller inte, och hennes velande om sin egen sexualitet blir tröttsam. Än värre blir det när hon träffar Erika och det är också då som deckaren tar slut och vi leds in i en Harlequin-roman. Och det är så synd för med rätt fokus på brott och straff skulle det här ha kunnat bli riktigt bra. I stället blir det så snuttegulligt att nästan kräks.

Inspektör Lennart Wennström är årets gnällspik och ibland är hans ageranden så patetiska att han hör hemma i sandlådan. Tyvärr upptar hans beteende en onödigt stor plats i en intrig som annars till stundom är riktigt spännande och intressant.

och Lennart har dock en sak gemensamt. Vi tycker båda att Glamour (som jag slutade titta på typ 1990) är perfekt att slötitta på. Intrigen är densamma även om man har missat flera veckors avsnitt. Tragiskt egentligen!

Lustjakt är ett från Calidris förlag.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: