Recension: [buzz] av Anders de la Motte

[buzz] är den andra boken i serien om HP Pettersson, och precis som föregångaren [geim] är det hart när omöjligt att lägga den ifrån sig.

Eftersom det är en serie det handlar om tänker jag inte berätta någonting om handlingen i stort, utan jag tänker koncentrera recensionen på helt andra saker.

Internet är som alla vet en fantastisk informationskälla och resurs som jag, och många med mig, använder dagligen, och det är inte för inte som jag kallar Google för min bästa kompis ”Mr G”. (I ärlighetens namn är det Peter James som har myntat smeknamnet, men jag var minsann inte sen att ta efter.) Jag har inte räknat, men jag skulle tro att jag vänder mig till bästisen minst 10 ggr varje dag. Så fort jag funderar över något slänger jag mig över honom som om det inte fanns någon morgondag. Som om inte det vore nog spenderar jag tid på Twitter, Facebook, bloggen, Morgonpasset, Aftonbladet, och ja ni fattar. Det känns nästan pinsamt att erkänna detta, men jag är uppkopplad från det jag kliver upp tills jag går och lägger mig. Detta innebär dock inte att jag bär med mig internet vart jag än går, eftersom jag ännu inte har fallit för frestelsen att köpa en surfplatta och/eller en smartphone. Fast, när jag tänker efter beror det helt och hållet på att jag inte har råd med det ännu, men det är, i det här sammanhanget, en helt annan historia.

För att göra en lång historia kort: Internet har en mängd fördelar, men allt är dock inte guld som glimmar. Det är knappast någon hemlighet att internet även är en utmärkt källa för att t.ex. sprida mindre välvillig information, såväl texter som bilder, om personer man inte tycker om. Ej heller drar sig folk för att smitta andras datorer med trojaner eller att skicka e-mejl vars enda syfte är att tjäna pengar. Och just pengar finns det gott om att tjäna i [buzz]!

Här står diverse forum och bloggar i fokus, och jag är så dum att tro att det som Anders de la Motte, via HP Pettersson och Rebecca Normén, låter oss ta del av mycket väl skulle kunna hända i verkligheten. Som tur är krävs det en teknisk kunnighet utöver det vanliga för att få det att gå i lås, men en omöjlighet är det inte. Detta  är både skrämmande och fascinerande. Jag brukar kunna snöa in på saker som jag vill lära mig mer om, men i det här fallet är jag glad att jag för närvarande inte har tid att grotta ner mig i internets mysterier… Jag menar, vem vet hur det skulle sluta?

I [buzz] är det som vanligt HP Pettersson och Rebecca Normén som står för fiolerna, och de är så lika fast ändå så olika. HP skulle verkligen behöva fila lite på sitt språk. Fast å andra sidan vore det synd, för var skulle hans personlighet sluta om han helt plötsligt slutade pratade svengelska och slänga sig med mer eller mindre omöjliga konstruktioner? Jag kan tänka mig att en del människor kan störa sig på just detta, men eftersom jag själv pratar fyra språk så blandar jag friskt. Jag svär på tyska, tänker på fina ord på italienska, osv. I sanningens namn har svenskan sina begränsningar.

Normén å andra sidan visar en helt annan sida av sig själv, och ”den präktiga Normén” som vi fick träffa i [geim], har här bytts ut mot en mer pressad variant. Och jag måste säga att hon genast blev mer intressant i och med detta.

Tempot är högt and that´s the way I like it! Till skillnad från [geim] så går hastigheten inte ner när Normén tar över taktpinnen, utan det är fart och fläkt precis hela tiden. Oh, what a wonderful feeling!

Att [buzz] inte når upp till samma höga betyg som [geim] beror på att jag får känslan av att de la Motte, eller någon på förlaget, har haft lite väl bråttom under arbetets gång då vissa meningar inte känns riktigt färdiga. Ej heller sitter stavningen och/eller grammatiken där den ska hela tiden, men jag skulle aldrig drömma om att INTE rekommendera den bara för det.

Läs! Läs! Läs!

Om du inte har läst någonting av Anders de la Motte ännu kommer här ett smakprov om vad [geim] handlar om: 


OBS! Läs böckerna om HP Pettersson i ordning annars gör du dig själv olycklig!

Bokfakta:

Författare: Anders de la Motte
Titel: [buzz]
Utgivningsår: 2012
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Antal sidor: 394
Intresse: deckare, kriminalroman, teknik
Serie: HP Pettersson (del 2)
Betyg [Rating:3.5/5]

Comments

  1. Jag har läst denna men varken föregångaren eller efterföljaren men bör nog göra det 🙂
    Nilmas Bokhylla recently posted..Sista chansen!

  2. Dessa två första böcker av de la Motte har jag tänkt lägga med i nästa Adlibris-beställning. De verkar himla bra.
    Lena recently posted..Härlig film med jultema

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: