Mikael Forsberg har med sin Kuppen mot Börsen skapat en nytänkande deckare i IT-miljö. Intrigen kretsar kring Per Zander, ledande IT-tekniker på IT-brottssektionen, och hans team som tar sig an fallet med de försvunna tioöringarna på Börsen.
Om inte om fanns skulle det här ha kunnat bli bra, riktigt bra till och med. Jag har aldrig läst någon bok med anknytning till Börsen tidigare, och jag – så oteknisk som jag är – är extremt intresserad av att läsa om intressanta personligheter i teknikens värld som vet vad de gör (läs t.ex. Lisbeth Salander som jag fortfarande är lite ”förälskad” i).
I den här boken finns tyvärr inte en enda karaktär som intresserar mig, och än mindre som jag känner någonting för över huvud taget. Och det vore inte rätt och riktigt att skylla det på Per, Liza, Bosse, Tobbe, Hans eller någon av de övriga karaktärerna. Nej, min avoghet mot den här boken riktar sig helt och hållet mot språket, men först en rejäl känga för bristande faktakoll:
”Skitvecka, viskade Tobbe och tog upp en klubba ur bagen. Spela golf med en polis som knappt hälsar och en annan som förmodligen har bokstavskombinationen som sjukdom.” (s. 8)
Måhända är jag att räkna som en expert på det här området, men jag tycker att de flesta vid det här laget bör veta att en bokstavskombination INTE är en sjukdom UTAN ett funktionshinder och att skillnaden dem emellan är enorm.
Låt oss återgå till karaktärerna; vem kan ta dem på allvar i en dialog som t.ex. den här:
”[…] Vad har du för dator till mig?
– Ja, vad vill du ha, vi har lite gamla datorer i källaren, skattade [sic] Bosse.
Per hann inte säga något förrän Bosse gick bort och hämtade en helt ny dator av senaste snitt, mitt bland tomkartongerna i ena hörnet fiskade Bosse upp en helt ny dator. Han räckte fram den mot Per och sa:
– En kraftfull liten rackare, låg vikt och över en dags batteritid.” (s.12)
Som om inte det vore nog klarar jag inte av ”mellansnacket” som tyvärr uppvisar samma och/eller liknande språkliga brister som jag helt enkelt inte kan bortse ifrån:
”Liza var en spädtjej [sic], inte superkort men hon var smal så hon såg ganska kort ut, inte lång och gänglig, tänkte Per, bara smal. Kanske var det klädseln eller så var den en synvilla […].” (s. 16)
Om jag skulle ha fått det här manuset i min hand hade jag inte ha lämnat mycket, om ens något, orört.
Jag är ledsen att säga det Mikael men det här är så nära en språklig katastrof som man kan komma.
Bokfakta:
Författare: Mikael Forsberg
Titel: Kuppen mot Börsen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Fobeco
Antal sidor: 307
Källa: Författaren
Intresse: Börsen, deckare
Serie: Per Zander (del 1)
Betyg [Rating:0.5/5]
Mikael Forsberg
Mikael Forsberg står med båda benen mitt i IT-branschen, han har bra utsikt. Han kan överblicka inte bara IT-branschen utan även intilliggande branscher som exempelvis finansbranschen. Det märker man på Mikaels deckare, de utspelar sig i dessa branscher. Erfarenheter har han samlat på sig i många olika roller, som säljare, företagsledare och entreprenör. En del av entreprenörsandan och den senaste tekniken har hittat in i böckerna. Mikael debuterade 2013 med två deckare Kuppen mot Börsen och 142 ton guld. Mycket av händelserna i dessa deckare utspelar sig på Börsen respektive Riksbanken.
Mikael Forsberg föddes 1964 i Strängnäs, är uppväxt i Mjölby men numera boende i Täby. Mikael halkade in på sin författarbana då han lovat att han skulle skriva en bok om den yngsta sonen bara kunde skriva en dubbelt så lång svenskauppsats. Boken tog fyra år att skriva och fick namnet 10 öre. Men då tekniken sprungit om innehållet skrevs boken om för något år sedan, den fick då namnet Kuppen mot Börsen. I samma veva skrevs 142 ton guld av bara farten. En tredje deckare år planerad till 2014.
Texten är hämtad från Mikael Forsbergs hemsida.
Speak Your Mind