Recension: Små svarta lögner av Sharon Bolton

9789176454190_small_sma-svarta-lognerSharon Bolton är normalt en författare jag beundrar men hennes senaste bok, Små svarta lögner, är verkligen inte bra. Det händer inte särskilt mycket, tempot är sömnigt och karaktärerna urtråkiga. Dessutom kan jag dra paralleller till såväl tv-serier som andra böcker, vilket gör den än mer ointressant.

Upplägget påminner om tv-serien The Affair (som för övrigt är en mycket bra serie) med Dominic West och Ruth Wilson i huvudrollerna. Varje avsnitt berättas ur två perspektiv vilket gör att tittaren inte vet hur saker och ting ligger till förrän i det allra sista avsnittet. Nytt och spännande och jag väntar otåligt på att tredje säsongen ska börja sändas.

Handlingen i Små svarta lögner kretsar kring Catrin, Callum och Rachel som har tillägnats varsin sektion där de i jag-form berättar om barns försvinnanden och sin egen relation till varandra. De har onekligen varit med om sin beskärda del av livet, men jag faller inte för någon av dem och i ärlighetens namn har jag tappat intresset för alla tre långt innan boken är utläst.

En annan parallell går till Peter Mays bok Svarthuset där det pågår en vild fågelslakt av havssulan som jag är säker på upprör många läsare. Bolton har i stället bestämt sig för att en stor mängd valar ska gå en hemsk död till mötes, även den orsakad av en ”galnings” framfart på en strand. Förvisso kan det hända att Bolton återger en autentisk beskrivning av hur det går till med strandade valar, men inte desto mindre så är deras räddning i det brutalaste laget.

Sist men inte minst tänkte jag på Dennis Lehane som bjöd på en rejäl twist i Patient 67 som jag är säker på lamslog en hel värld av läsare. Och hela tiden när jag segade mig igenom Boltons bok tänkte jag att hon bara måste komma med en twist à la Lehane som skulle kunna rädda boken från att bli ett rejält bottennapp. Och visst kommer det ett försök till twist, men den är lika osannolik som ointressant och hjälper inte till att lyfta läsupplevelsen ett snäpp.

Betyget blir en tvåa och det får Sharon Bolton endast på grund av sitt namn. Jag har gillat nästan allt hon har skrivit och jag kommer att fortsätta läsa hennes böcker med hopp om att det här var något av ett mellanspel och att hon i fortsättningen åter kommer att vara den fantastiska författare hon egentligen är.

Små svarta lögner är ett recensionsexemplar från förlaget Modernista.

En sista grej bara: Falklandsöarna är omgivet av vatten vilket osökt fick mig att dra ytterligare en parallell till The Affair som jag nämnde ovan. Signaturmelodin har nämligen en mycket stark koppling till havet och den är helt fantastisk. (Som en liten parentes bara)

Comments

  1. Intressant! Vi tyckte ungefär motsatsen om denna 🙂
    Monika recently posted..Film: The Butler

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: