Recension: Turkanarapporten av Christian Unge

 

turkanarapportenTurkanarapporten tar oss med till Kenya, Paris och Stockholm och det skulle ha kunnat bli en angenäm resa om det inte hade varit för avsaknaden av gestaltning, det låga tempot och upprepningarna som förekommer på i stort sett varenda sida.

Christian Unge är specialistläkare på Akutkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och han har arbetat för Läkare utan gränser. Det är med andra ord ingen tillfällighet att Martin Royekens, huvudkaraktären i Turkanarapporten, är kirurg och arbetar för Läkare utan gränser i norra Kenya.

Efter att ha blivit refuserad av en del förlag tog Unge saken i egna händer och gav ut Turkanarapporten på eget förlag, Christian Unge Production.

Det tog lång tid för mig att komma in i den här boken och långa stunder glömde jag helt bort att jag ens hade påbörjat den. När det väl började hända saker umgicks jag gärna med Martin och antroprologen Nadine. Dock bara korta stunder i taget eftersom boken helt saknar något av det jag uppskattar mest, nämligen gestaltning. En bok utan gestaltning blir som du vet en pratig tillställning och tyvärr smittar det av sig på dialogerna som i bästa fall kan kallas för stolpiga.

Allt ”prat” påverkar inte tempot på ett positivt sätt och transportsträckorna mellan vad man skulle kalla för actionscener är på tok för långa. Detta hade varit enkelt att åtgärda om Unge skulle ha låtit den röda pennan styra lite mer.

Jag gillar när författaren låter sin profession spegla av sig på ett eller annat sätt i sina böcker, vilket i det här fallet gör att både Martin och Nadine känns autentiska. Med det menar jag inte att jag kan identifiera mig med dem, men att jag utan problem köper deras yrkesskicklighet och att jag gärna skulle vilja lära känna dem lite mer.

Med anledning av detta är jag inte beredd att ge upp om Unge riktigt än och jag hoppas och tror att uppföljaren, Kongospår, kommer att visa att Turkanarapporten var just den debutroman den var

Bokfakta:

Författare: Christian Unge
Titel: Turkanarapporten
Utgivningsår: 2011
Förlag: Christian Unge Production
Källa: Författaren
Serie: Martin Royekens
Betyg [Rating:2/5]

 

 

 

Comments

  1. Just professionsdelen låter lockande, men utan gestaltning så brukar det inte funka…
    Lottens Bokblogg recently posted..Deckaromröstning med belöning

    • Nej, det brukar ju inte det och det gör det inte här heller. Övertydligheten är ständigt närvarande och dialogerna blir ibland direkt pinsamma. Men, jag tog mig igenom boken i alla fall och det betyder ju alltid något 🙂

  2. Hm, då tror jag minsann att jag väntar tills du har läst andra boken 🙂
    Monika recently posted..Kommande böcker juli 2013

    • Ok, vi får se när jag ger mig på den men det kan dröja ett tag. Bara så att du vet 😉

Trackbacks

  1. […] bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Pocketlover.se, Litterturkvalster och småtankar, Annikas litteratur- och kulturblogg, Fiktiviteter, Hyllan och Enligt […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: