Svenska deckare – en internationell succé

I en artikel i Expressen får vi förklaringen till varför den svenska deckarvågen sköljer över världen.

och Per Wahlöö lade grunden för den svenska kriminallitteraturen med sin kommissarie Beck. De införde den numera tradionsenliga samhällskritiska deckaren. I deras fotspår tassade sedan som visade vägen för det etablerade begreppet ”svensk deckare” (eller Schwedenkrimi) runt om i världen. En väg som många har följt sedan dess: Liza Marklund, , bara för att nämna några. Niclas Salomonsson, litterär agent och grundare till Salomonsson agency, går så långt som att säga att ”genren med samhällskritiska är vår.”Han menar att ”det är det som har bidragit till framgången för svenska deckare.”

Mankell har gjort en sagolik succé: hans romaner har sålts i mer än trettio miljoner exemplar världen över och översatts till 40 språk (att jämföras med t.ex. vars böcker har sålts i 9 miljoner exemplar och är översatta till 30 språk, källa: Wikipedia). Det är inte bara filmindustrin i Sverige som har sett potentialen i Mankells böcker. De har även filmatiserats i England med Kenneth Branagh i huvudrollen som Wallander. Och han gör det med den äran. Britterna vet hur man gör av böcker och den brittiska varianten slår den svenska, alla kategorier, med hästlängder.

För att en ska lyckas utomlands räcker det inte med att de är bra och intressanta. De måste även ha en språngbräda, i form av en stor, utländsk bokmarknad. För många av de svenska författarna har språngbrädan varit liktydigt med Tyskland, berättar Rüdiger Wischenbart, tysk konsult och bokmarknadsanlalytiker på Wischenbart Content and Consulting. Många anser att man måste på något av de stora världspråken för att bli framgångsrika. Det har dock visat sig att det inte har varit nödvändigt för våra svenska storheter. Ingemar Bergman, Astrid Lindgren m.fl. har visat vägen för att ge Sverige en hög kulturell status. En tradition som den svenska deckarframgången kan luta sig emot.

är ett unikum. Det är väldigt ovanligt att en död journalist klättar upp i topp på försäljningslistorna som en av världens hetaste författare. Förlagen som tackade nej till Millenniumtriologin lär nog ångra sig i dag. Larsson har till dags dato sålt 22 miljoner världen över och begäret efter mer har ännu inte lagt sig. Faktum är att han är så populär att svenska agenter, dagligen, får ta emot samtal från utländska bokförlag som är ute på en desperat jakt efter en ”ny” . Kan det möjligen vara du?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: