Tillåt mig få presentera Roy Grace

Peter James har länge hört till mina favoriter bland de brittiska författarna, och då det verkar gå en aning trögt att översätta hans böcker till svenska så började jag med en god vana, nämligen att läsa dem på engelska för vem kan vänta i flera år på att få läsa vidare om Roy Grace göranden och låtanden?

Senast ut i serien är Not Dead Yet som tillika är den åttonde delen om den otroligt sympatiske kommissarien Roy Grace. Jag har inte klickat hem den ännu men jag kommer inte att kunna hålla mig särskilt länge till, det är jag säker på.

Först är en liten varning på sin plats

Genom att skriva en sådan här artikel kommer det naturligtvis att vara omöjligt att inte skriva saker som för en del kan tyckas vara en aning för avslöjande. Jag har dock inga som helst intentioner att avslöja avgörande detaljer som eventuellt skulle kunna förstöra läsupplevelsen för de som inte har kommit lika långt i serien som jag själv. Jag kan dock inte lova att artikeln kommer att passa för alla Roy Grace fans så läs den på egen risk!

Roy Grace och Sandy

I första boken, Levande begravd, får vi veta att Roy Grace fru, Sandy, nio år tidigare hade försvunnit när han kom hem för att fira sin 30:e födelsedag. Genom hela serien berättar han om vilka åtgärder han vidtog, vilka våndor han gick igenom och hur långt han var villig att gå för att ta reda på vad som hände henne.

Peter James hade ursprungligen tänkt avslöja vad som hände Sandy redan i bok två, Ett snyggt lik, men till hans ”amazement there was such excited speculation by my readers about what might have happened to her, that I decided it would be fun to keep it as an ongoing mystery, and feed a little bit more information about her into each successive novel, so that my readers could start to make their own deductions.

Det här innebär att läsaren för varje bok får fler och fler ledtrådar till var hon är, vad hon gör och varför hon valde att lämna Roy Grace medan han själv är lika ovetande som tidigare. Det här är ett spänningsmoment i sig som gör att i alla fall jag inte kan låta bli att ständigt läsa bok efter bok för att till slut, någon gång i framtiden, äntligen få veta hela historien bakom Sandys försvinnande.

Under de första fem böckerna: Levande begravd, Ett snyggt lik, Långt ifrån död, Död mans fotspår och Den enes död möter vi Sandy enbart genom Roy Grace minnen. I Dead Like You får vi för första gången se dem tillsammans tolv år tidigare och det är nog inte riktigt alla som kommer att gilla vad de kommer att få se. Dead Man´s Grip slutar med en BANG och detta slut är den största anledningen till att Not Dead Yet kommer att vara på väg hem till mig innan semestern är slut om fyra veckor. Det kan jag garantera!

 Peter James tankar om Roy Grace

Peter James förläggare Pan Macmillan krävde att han skulle skapa en ”ny detektiv”, och James tänkte länge och väl på vilka egenskaper han ville tillskriva sin kommissarie som skulle skilja honom från andra skönlitterära detektiver. Till slut kom han fram till att detektiver först och främst löser pussel och därav fick James idén att Grace inte bara skulle lösa mord, våldtäkter, rån och bedrägerier utan att han även skulle  få ett personligt pussel att lösa.

Frågar ni mig så har han lyckats väl med sina intentioner: Roy Grace är den kommissarie som jag hittills har gillat bäst genom en hel serie. Det är lätt att bli en aning less och/eller irriterad på en och samma karaktär som man har följt under en längre tid, men jag har hittills läst sju böcker om denne genomsympatiske kommissarie och än har jag inte fått anledning att tvivla eller tycka illa om honom.

Böckerna om Roy Grace måste läsas i rätt ordning

Med anledning av det jag har skrivit ovan så gör ni er själva, och Peter James också för den delen, en tjänst om ni läser dem i rätt ordning som lyder som följer:

  1. Levande begravd
  2. Ett snyggt lik
  3. Långt ifrån död
  4. Död mans fotspår
  5. Den enes död
  6. Dead Like You
  7. Dead Man´s Grip
  8. Not Dead Yet

Källa: Shotsmag

Comments

  1. Jag gillar också Roy Grace:-) Är så nöjd med att han bestämde att dra ut på mysteriet om Sandy, det är en av behållningarna. Och imponerande att han bara ger lite lite i varje bok.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: